Napravite domaći, kremasti kesten pire: Potrebna su vam samo 4 sastojka

0
Radiosarajevo.ba
Napravite domaći, kremasti kesten pire: Potrebna su vam samo 4 sastojka
Foto: Screenshot/Youtube / Kesten pire

Jesen je sezona kestena, a ova jedinstvena namirnica često se povezuje sa praznicima i toplinom doma.

Na italijanskom jeziku poznati su kao castagne ili marroni, i iako se ovaj suptilno slatki orašasti plod može jesti i pečen na suho, on je izvor inspiracije za mnoga ukusna jela i deserte.

Odličan su sastojak za slana jela poput supa, variva, nadjeva ili pita. Podjednako se slažu i u slatkim jelima i u kruhu s kvascem poput ovog božićnog kruha sa zvijezdom.

Jeste li spremni za najluđu noć u Sarajevu? Provjerili smo cijene i ponude, provod je zagarantovan

Jeste li spremni za najluđu noć u Sarajevu? Provjerili smo cijene i ponude, provod je zagarantovan

Pravljenje apsolutnog kralja trpeze - kesten pirea - lakše je nego što mislite.

Da bismo napravili ovu pire smjesu od kestena, potrebno nam je oko 500 grama kuhanih kestena i još tri sastojka.

Poznata britanska kuharica otkriva: Recept za paradajz supu iz snova

Poznata britanska kuharica otkriva: Recept za paradajz supu iz snova

Sastojci

  • 500 grama kestenja
  • 2 šolje mlijeka
  • 2 kašike šećera
  • vanilija

Priprema

1. U srednjoj šerpi, na srednjoj vatri, umutite 2 šolje mlijeka (ili vode) sa 1-2 kašike šećera, piše Shelovesbiscotti.

2. Rastopite šećer, zatim dodajte kuhane kestene i pola mahune vanilije (ili koncentrata vanilije) i pustite da lagano kuha.

3. Krčkajte na laganoj vatri oko 20 minuta ili dok ne ostane manje od pola šolje tečnosti. Povremeno promiješajte, posebno pred kraj kuhanja kako biste spriječili da zagori.

4. Nakon što se smjesa ohladi, čuvajte je u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru 4-5 dana ili zamrznite do 2 mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije