Recept za kebab iz rerne koji je zavladao internetom: Jednostavnije je nego što mislite
Kebab više nije rezervisan samo za kasne izlaske i obližnje fast foodove. Zahvaljujući jednom receptu i viralnom TikTok videu, ovaj popularni street food postao je hit među onima koji žele pripremiti nešto posebno kod kuće, a opet jednostavno i praktično.
Kreator sadržaja na TikToku, poznat kao MezeMike, pokazao je kako se uz malo vremena i par trikova može dobiti sočan, aromatičan doner u rerni, bez specijalnih rotirajućih ražnjeva i profesionalne opreme.
I nije trebalo dugo da recept "eksplodira": video je u nekoliko dana skupio milione pregleda, a korisnici dijele svoje verzije ovog domaćeg kebaba, tvrdeći da je okus gotovo isti kao iz fast foodova.
Bećirović: Dodik je eksponent hrvatskih interesa u BiH, ovo je poruka i Beogradu
Šta ovaj kebab čini posebnim?
Glavna tajna je u načinu oblikovanja mesa i njegovom pečenju tako da ostane sočno, ravnomjerno termički obrađeno i puno okusa. Nakon pečenja meso se jednostavno natrga ili nareže na tanke trakice – baš poput pravog donera.
Sve što vam treba je kvalitetno mljeveno meso, dobar miks začina i malo strpljenja. Poslužiti ga možete u somunu, uz svježe povrće i omiljeni umak.
Recept za domaći kebab iz rerne
Sastojci:
- 1 kg mljevenog mesa
- 50 ml ulja
- 4–5 kašika običnog jogurta
- 2 kašike mljevene paprike
- 2 male kašike bibera
- 1 kašika čilija
- 2 kašike kumina
- 2 kašike origana
- 1 kašika soli
- 2 sitno blendana crvena luka
Priprema:
Luk potpuno usitnite i pomiješajte ga s mesom. Dodajte sve začine, jogurt i ulje, pa dobro sjedinite smjesu. Dio po dio mesa prebacite na papir za pečenje, prekrijte drugim papirom i oklagijom razvucite u ravnomjeran sloj.
Tako poravnanu smjesu zarolajte čvrsto u oblik "kobasice" i redajte ih redom na pleh. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 °C oko 20 minuta. Na pola pečenja nakratko izvadite pleh i iscijedite višak tekućine kako se meso ne bi kuhalo nego lijepo zapeklo.
Kada je gotovo, odmotajte, natrgajte ili narežite na trakice.
Po želji poprskajte limunovim sokom i vratite u rernu još 5–10 minuta za hrskaviji efekt. Poslužite u toplom somunu uz svježu salatu i omiljeni umak — i vaš domaći kebab je spreman!
@mezemike Cooking homemade Döner kebab while travelling In Cyprus - easy Fakeaway / healthy takeaway alternative #fakeaway #donerkebab #kebab #easyrecipes #foodvlog
♬ More of My Time (Lofi) - Muspace Lofi
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.