Recept za kebab iz rerne koji je zavladao internetom: Jednostavnije je nego što mislite

0
Radiosarajevo.ba
Recept za kebab iz rerne koji je zavladao internetom: Jednostavnije je nego što mislite
Foto: Pixabay / Doner kebab

Kebab više nije rezervisan samo za kasne izlaske i obližnje fast foodove. Zahvaljujući jednom receptu i viralnom TikTok videu, ovaj popularni street food postao je hit među onima koji žele pripremiti nešto posebno kod kuće, a opet jednostavno i praktično.

Kreator sadržaja na TikToku, poznat kao MezeMike, pokazao je kako se uz malo vremena i par trikova može dobiti sočan, aromatičan doner u rerni, bez specijalnih rotirajućih ražnjeva i profesionalne opreme.

I nije trebalo dugo da recept "eksplodira": video je u nekoliko dana skupio milione pregleda, a korisnici dijele svoje verzije ovog domaćeg kebaba, tvrdeći da je okus gotovo isti kao iz fast foodova.

Bećirović: Dodik je eksponent hrvatskih interesa u BiH, ovo je poruka i Beogradu

Bećirović: Dodik je eksponent hrvatskih interesa u BiH, ovo je poruka i Beogradu

Šta ovaj kebab čini posebnim?

Glavna tajna je u načinu oblikovanja mesa i njegovom pečenju tako da ostane sočno, ravnomjerno termički obrađeno i puno okusa. Nakon pečenja meso se jednostavno natrga ili nareže na tanke trakice – baš poput pravog donera.

Sve što vam treba je kvalitetno mljeveno meso, dobar miks začina i malo strpljenja. Poslužiti ga možete u somunu, uz svježe povrće i omiljeni umak.

Recept za domaći kebab iz rerne

Sastojci:

  • 1 kg mljevenog mesa
  • 50 ml ulja
  • 4–5 kašika običnog jogurta
  • 2 kašike mljevene paprike
  • 2 male kašike bibera
  • 1 kašika čilija
  • 2 kašike kumina
  • 2 kašike origana
  • 1 kašika soli
  • 2 sitno blendana crvena luka

Priprema:

Luk potpuno usitnite i pomiješajte ga s mesom. Dodajte sve začine, jogurt i ulje, pa dobro sjedinite smjesu. Dio po dio mesa prebacite na papir za pečenje, prekrijte drugim papirom i oklagijom razvucite u ravnomjeran sloj.

Tako poravnanu smjesu zarolajte čvrsto u oblik "kobasice" i redajte ih redom na pleh. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 °C oko 20 minuta. Na pola pečenja nakratko izvadite pleh i iscijedite višak tekućine kako se meso ne bi kuhalo nego lijepo zapeklo.

Kada je gotovo, odmotajte, natrgajte ili narežite na trakice.

Po želji poprskajte limunovim sokom i vratite u rernu još 5–10 minuta za hrskaviji efekt. Poslužite u toplom somunu uz svježu salatu i omiljeni umak — i vaš domaći kebab je spreman!

@mezemike

Cooking homemade Döner kebab while travelling In Cyprus - easy Fakeaway / healthy takeaway alternative #fakeaway #donerkebab #kebab #easyrecipes #foodvlog

♬ More of My Time (Lofi) - Muspace Lofi

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije