Najkremastiji kolač bez pečenja, a jeftin: Donosimo recept za griz kocke sa bijelom čokoladom

0
Radiosarajevo.ba
Najkremastiji kolač bez pečenja, a jeftin: Donosimo recept za griz kocke sa bijelom čokoladom
Foto: Screenshot/Instagram / Griz kocke

Svi volimo da jedemo slatke delicije koje nas podsjećaju na djetinjstvo i posjetu našim bakama ili nanama.

A jedan od njih je i ovaj najkremastiji kolač koji je preukusan, a uz to i jeftin.

Kolač se ne peče što je odlična vijest za sve koji vole brze deserte, te može da ga napravi i potpuni početnik u kuhanju.

In memoriam | Salih Fočo: Dr. Braco Hajdarević – čovjek, hirurg i humanista koji je obilježio Mostar

In memoriam | Salih Fočo: Dr. Braco Hajdarević – čovjek, hirurg i humanista koji je obilježio Mostar

Kako je korisnica Instagrama Antonija Jagodić objavila, treba vam tek par sastojaka.

Sastojci

  • 125 g petit keksa
  • 1 litra mlijeka
  • 200 g griza
  • 180 g šećera
  • 130 g maslaca
  • 50 g bijele čokolade
  • šlag za ukras
  • po želji mljeveni lješnjaci, bademi ili keks za ukras
Da li redoslijed hrane ima uticaj na naše zdravlje? Postoje ključne prednosti

Da li redoslijed hrane ima uticaj na naše zdravlje? Postoje ključne prednosti

Priprema

1. Petit kekse kratko umočite u malo mlijeka i poredajte ih u pleh dimenzija 20x30 cm, prethodno obložen folijom ili pek papirom.

2. Odvojite malo mlijeka od ukupnog litra i pomiješajte ga sa grizom i šećerom.

3. Preostalo mlijeko zagrijte do ključanja, a zatim u njega lagano umiješajte smjesu sa grizom. Kuhajte na tihoj vatri uz neprestano miješanje dok se krema ne zgusne poput pudinga.

4. U vrelu kremastu masu dodajte bijelu čokoladu i miješajte dok se potpuno ne otopi. Pokrijte krem prozirnom folijom i ostavite da se hladi.

5. Izmiksajte omekšali maslac, pa mu postepeno dodajte ohlađeni krem

6. Nastavite miksanje dok ne dobijete glatku i homogenu smjesu. Krem izlijte preko podloge od petit keksa i ravnomjerno rasporedite.

Po želji pospite mljevenim lješnicima, bademima ili mljevenim keksom za dodatnu teksturu i ukus.

Ohladite i servirajte uz šolju kafe ili nakon ukusnog obroka!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije