Karfiol može biti najukusnije jelo: Tajna kuhanja ovog zdravog povrća
Karfiol je dugo bio poznat kao bezličan prilog koji se najčešće kuva dok ne izgubi i ukus i teksturu.
Međutim, ova skromna povrtna kultura doživljava kulinarsku renesansu, a glavna zvijezda novog trenda su tzv. "karfiol odresci", ukusno jelo koje spaja jednostavnost pripreme s impresivnim izgledom i bogatim aromama.
Umjesto kuhanja, karfiol se reže na debele kriške, začini, pa peče u rerni. Na taj način povrće dobija zlatno-smeđu, hrskavu koricu i oslobađa svoju prirodnu orašastu aromu. Recept koji donosi Good Food jednostavan je za pripremu – potrebno je svega 15 minuta za pripremu i isto toliko za pečenje, a rezultat je gurmanski obrok koji može poslužiti kao predjelo ili lagani ručak za dvije osobe.
Novinarka Mirza Vranj traži pomoć: Nakon reakcije na antibiotike vraćaju je kući, a stanje sve gore
Za pripremu je potrebno: jedan veliki karfiol, pola kašičice dimljene paprike, dvije kašike maslinovog ulja, jedna pečena crvena paprika, četiri crne masline, šaka peršuna, jedna kašičica kapara, pola kašike vinskog sirćeta i dvije kašike tostiranih badema u listićima. Karfiol se reže na dvije kriške debljine oko 2,5 cm, začini i peče u rerni na 220 stepeni oko 15–20 minuta.
Za to vrijeme priprema se aromatična salsa od sitno sjeckane paprike, maslina, peršuna i kapara, uz dodatak maslinovog ulja i sirćeta. Pečeni karfiol se servira s ovom smjesom, a na kraju se pospe tostiranim bademima za dodatnu teksturu i ukus.
Korisnici Good Food portala podijelili su svoje oduševljenje ovim receptom. Jedan je komentarisao: "Sjajan recept! Umjesto pečenja, ja sam ih grilovao s obje strane i sviđa mi se taj zadimljeni ukus.“ Drugi dodaje: „Savršeno jelo za gosta iznenađenja, izgleda i miriše kao iz restorana, a zapravo je veoma jednostavno i pristupačno."
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.