Brza pita sa sirom i špinatom: Bez ulja, a ostaje izuzetno sočna i hranljiva

0
Radiosarajevo.ba
Brza pita sa sirom i špinatom: Bez ulja, a ostaje izuzetno sočna i hranljiva
Foto: Coolinarika / Brza pita sa sirom i špinatom

Ako tražite brz, jednostavan i zdrav recept koji će oduševiti sve ukućane – imamo pravi pogodak za vas. Domaća pita sa sirom i špinatom, bez ijedne kapi ulja, savršena je opcija za doručak, laganu večeru ili užinu.

Priprema traje manje od pola sata, a rezultat je nevjerovatno sočna pita bogatog okusa i fine teksture.

Osim što je ukusna, ova pita je i laganija varijanta popularnih domaćih peciva od gotovih kora. Bez previše masnoće, ali s puno ukusa.

Hasija Borić pozvala njemačku historičarku u Sarajevo: "Dođite na božićno-bajramske kolače"

Hasija Borić pozvala njemačku historičarku u Sarajevo: "Dođite na božićno-bajramske kolače"

Sastojci

  • 500 g kora za pitu
  • 300 g špinata
  • 200 g sira (vodite računa da nije previše slan)
  • 3 jajeta
  • 1 čaša jogurta
  • 1 čaša mineralne (gazirane) vode
  • 1 čaša brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli

Priprema

  • Umutite jaja, dodajte jogurt i mineralnu vodu i sve dobro promiješajte.
  • Umiješajte brašno, prašak za pecivo i so, pa miješajte dok smjesa ne postane glatka.
  • Špinat kratko obarite, sitno nasjeckajte i dobro ocijedite. Pomiješajte ga sa sitnim sirom i tri kašike prethodno pripremljene smjese.
  • Prvu koru premažite smjesom s jajima (oko 2 kašike), preklopite drugom korom i ponovo premažite. Na jedan kraj stavite fil od špinata i sira, pa uvijte u rolat.
  • Redajte u pleh obložen papirom za pečenje. Ponavljajte dok ne potrošite sav materijal.
  • Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni dok kora ne dobije zlatnožutu boju.

Rezultat? Pita koja miriše na domaću kuhinju, ali se priprema u pola vremena – i to bez ulja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije