Brza pita sa sirom i špinatom: Bez ulja, a ostaje izuzetno sočna i hranljiva
Ako tražite brz, jednostavan i zdrav recept koji će oduševiti sve ukućane – imamo pravi pogodak za vas. Domaća pita sa sirom i špinatom, bez ijedne kapi ulja, savršena je opcija za doručak, laganu večeru ili užinu.
Priprema traje manje od pola sata, a rezultat je nevjerovatno sočna pita bogatog okusa i fine teksture.
Osim što je ukusna, ova pita je i laganija varijanta popularnih domaćih peciva od gotovih kora. Bez previše masnoće, ali s puno ukusa.
Hasija Borić pozvala njemačku historičarku u Sarajevo: "Dođite na božićno-bajramske kolače"
Sastojci
- 500 g kora za pitu
- 300 g špinata
- 200 g sira (vodite računa da nije previše slan)
- 3 jajeta
- 1 čaša jogurta
- 1 čaša mineralne (gazirane) vode
- 1 čaša brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
Priprema
- Umutite jaja, dodajte jogurt i mineralnu vodu i sve dobro promiješajte.
- Umiješajte brašno, prašak za pecivo i so, pa miješajte dok smjesa ne postane glatka.
- Špinat kratko obarite, sitno nasjeckajte i dobro ocijedite. Pomiješajte ga sa sitnim sirom i tri kašike prethodno pripremljene smjese.
- Prvu koru premažite smjesom s jajima (oko 2 kašike), preklopite drugom korom i ponovo premažite. Na jedan kraj stavite fil od špinata i sira, pa uvijte u rolat.
- Redajte u pleh obložen papirom za pečenje. Ponavljajte dok ne potrošite sav materijal.
- Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni dok kora ne dobije zlatnožutu boju.
Rezultat? Pita koja miriše na domaću kuhinju, ali se priprema u pola vremena – i to bez ulja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.