Više sreće u 2020. godini!

Elvis J. Kurtović
Više sreće u 2020. godini!
Foto: Privatni album / Elvis J. Kurtović

Pred kraj svake godine ja se upitam kako gura danski pjevač Poul Krebs na kojeg neobično ličim. Da li živ, je li ostario i grohnuo, mogu li još da podložim svoju muziku pod njegove spotove da niko ne primijeti i "ukradem mu spot"? Vidim da mu i ove godine dobro ide, mada izgleda da i on mora da izvodi covere. Ova pjesma od Brucea Springsteena svojim imenom prosto moli pjevača "kaveruj me":

Neko je prognozirao da za deset godina neće biti nikakvih drugih bandova osim cover bandova. Svi ostali bandovi će vremenom izumrijeti.

To mi je dalo ideju da, kao i obično, idem ispred svog vremena, i u novoj 2020. godini napravim Elvis J. Kurtović Cover Band. S tim sastavom bih izvodio pjesme od Dugmeta, Valjka, Jagoda...i ako bi publika počela da negoduje - ja bih im rekao: "Jesam li ja Elvis? Jesam? Jel sviramo covere? Sviramo? Pa šta hoćete!?"

Za potrebe svog novog cover banda (koji će vremenom izgubiti prefiks cover jer će svi biti takvi) smislio sam "update i service pack" još jedne stare pjesme, slično kao i u slučaju "Twitteraš iz općine je dolazio, nudio ti pos'o il' da učiš nauke".

Evo verzije 2.0 :

Stigla su i prva pisma od njega
Pis'o je da će skoro ispod nišana
Da se učlanio u holandske "Bakije"
I da održava porno sajtove...

Pa kad već pjevam covere da tekstovi budu "up to date", kao što je Marko Perković Thompson vremenu devedesetih prilagodio staru partizansku pjesmu Sivi sokole o čemu je bilo riječi u kolumnici koja se zvala Druženje sa popularnima.

Ove godine mi još nešto pade na pamet vezano za stare pjesme Pušenja. Bio je ljetos koncert na Skenderiji i ja sa drugom pođem po piće na šank. On inače zna onu moju priču kako smo davno zagrebački gitarista Kiza i ja naletili na Koševu na nekog čovjeka pa mu ja rekao: "Znaš li ti onu pjesmu Pišonja i Žuga?" Kiza odgovori da je zna i da mu je izašla na nos jer je svaki dan svira. "E vidiš, ovaj čovjek što sam se pozdravio sa njim...To ti je Lepi!"

Kiza se oduševi, a sutradan se ja u obližnjoj kafani pozdravih s jednim čovjekom. "Znaš ti Kiza onu pjesmu Guzonjin sin?", upitah ga opet ja i on opet odgovori "Znam, izađe mi na nos koliko je sviram..." na šta mu ja rekoh. "E vidiš, ovaj čovjek što se pozdravih sa njim...To ti je Guzonjin sin!"

Ne bih ja povezao ove davne priče da nije Pušenje sviralo "Fikretu" na platou Skenderije, a jaran, koji zna ove priče za likove iz pjesama, i ja išli po pivu. I ja se pozdravim s jednom ženom. I nešto mi (kao i obično s malim zakašnjenjem) pade na pamet. A, ne bi mi ni palo na pamet da band nije svirao tu pjesmu dok smo se pozdravljali. "Vidiš A. Ova žena što je isto kao i mi čekala u redu za šankom i što sam se pozdravio sa njom...E to ti je Fikreta!!!"

Eto u ovoj godini se i toga sjetih, a već sam u i ovoj kolumni načinjao slične teme...

Kad god završava neka šugava godina ja se sjetim kako je ovoj pjevačici bila loša godina 2002. i kako će je pamtiti po zlu. Nisam je odavno čuo. No primijetio sam da mi, kada je loša godina, nekako sam od sebe u glavu dođe refren pjesme "pamtiću ovu godinu po zlu, jer umesto mene zavoleo si nju..."

Ipak, bit će više sreće u idućoj godini 2020. godini.

Kada tako nešto čujem ili pomislim uvijek se sjetim čuvenog tarotologa Milana kome se jedan gledatelj obratio za sretne LOTO brojeve. Tarot Milan mu je otvorio tarot karte, nešto uzeo da računa s njegovim datumom rođenja i brojem cipela koji nosi... i sa žaljenjem mu saopštio tužnu činjenicu da on NEMA SVOJ SRETNI BROJ! Kako mu je slavni tarotolog protumačio - on nema kao i ostali svoje sretne brojeve, jer je jednostavno rođen kao baksuz!

I dok su se opraštali i prekidali liniju ja sam, rastužen što je čovjek rođen tako nesretan, slušao nešto u stilu "više sreće drugi put" ili "više sreće u idućem izvlačenju"...no čuo sam kako mu Milan Tarot prekidajući vezu kaže "Doviđenja...više sreće...više sreće u IDUĆEM životu!..."

Kako dolazi 2020. i nova decenija - sve više mi i ove riječi "same od sebe dolaze":

Poznati kompozitor Zrinko Tutić (Hajde da ludujemo, Zlatne godine, Željo moja...) stalno se žalio kako od muzike nema nekih para i kako bi se više isplatilo otvoriti buregdžinicu nego ulagati u albume, turneje... I toliko se svojim prijateljima popeo na glavu sa tom pričom da su mu počeli govoriti:"Pa dobro Zrinko...otvori više tu buregdžinicu!"

Za razliku od njega ja stalno prijetim kako ću krenuti na oproštajnu turneju, snimiti "povratnički album"...pa mi prijatelji i čitaoci kolumne već počinju govoriti: "Pa zapjevaj više Elvise pjesme od Dugmeta i Jagoda u svom Elvis J. Kurtović Cover Bandu!

Sve u svemu, u Novu godinu ulazimo sa sličnim obećanjima koje vam, kao i prošlih godina, neću ispuniti...Šta da kažem?

Više sreće u...idućem životu!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije