Kako su naši preci rapovali

Elvis J. Kurtović
Kako su naši preci rapovali
Arhiv / Elvis J. Kurtović / Kako su naši preci rapovali

Moja smotanost za nove tehnologije i gadgete je dovela do provale.Znam da postoje programi za smartphone i oni pametni satovi, no kako to nije za mene nedavno sam "starinski" poželio izračunati koliko moja tjelesna aktivnost šetanja po Vilsonovom sagori kalorija. Potražio sam imaju li kakve tablice na internetu - i pogledajte na šta sam naletio:

Potrošnja kalorija - undefined

Radiosarajevo.ba: Potrošnja kalorija

Starije generacije koje slabije kontaju nove tehnologije dovele su do jedne nove pojave koju je neko pametan uočio.Naime po prvi put djeca nešto bolje znaju od roditelja (kompjuteri, mobiteli...) i roditelji zbog toga gube svoj autoritet!

Kao mlad čovjek, na prelazu iz dvadesetih u tridesete, primijetio sam nešto, što ću vam ispričati ne u želji da prikažem starijeg, legendarnog čovjeka kao "nekoga ko ne konta" . Pošto sad imam godina kao taj stariji čovjek iz priče - potpuno ga razumijem, a tada mi je bilo čudno.

Naime, krajem 80-h pojavio se novi interesantan kantautor Rambo Amadeus. Tada, ili početkom 90-h, u jednu "živu" emisiju programa SA3 zovnuli su njega i već afirmisanog Neleta Karajlića, koji je jedva pristao da dođe u taj show. Vidjelo se to po tome što je tokom emisije gledao nekakvu utakmicu na malom televizoru koji su mu nabavili da bi se uopšte i pojavio.

Rambo, pjevač koji se tek nametao publici, bio je vrlo duhovit i "grizao" je na intervjuu, a Nele, pjevač kojem je popularnost već dozlogrdila i nema novi album poput Ramba da reklamira, bio je vrlo nezainteresovan za šou. Rambo je provaljivao i provaljivao, a Nele je šutio i tu i tamo viknuo: "Joj šanse!!!Pa što nisi glavom pucao?! Ko te stavi u tim... Ljudi, ostavite se priče, gledajte utakmicu sa mnom - pravo se zakuhalo!"

Elem, par dana nakon tog briljantnog Rambovog nastupa i Neletovog razočarenja rezultatom utakmice, naletimo Nele i ja u liftu televizije na Duška Trifunovića, koji je tada imao 55-60 g kao ja sada što imam. I tada se desilo nešto što mi je tada bilo čudno, a sada razumijem. Čika Duško poče da hvali Neleta, kao "gledao sam te neki dan, bio si odličan"...a za Ramba poče da govori kako je bio napadan, agresivan, kako se pravio pametan...

Tu nas dvojica rokera sa Koševa skontamo da čika Duško nije razumio Ramba i njegov humor.

Znači čovjek je kao urednik omladinske emisije "Na ti" doprinijeo da rock muzika u Sarajevu dođe na televiziju.Napisao je nebrojene antologijske tekstove od  onih za koje svi znamo da su njegovi  ("Ima neka tajna veza" ) , do "Poletjela golubica sa Baščaršije" za koju sam saznao da je njegov tekst tek kad sam pripremao kolumnu "Aprilke".

Elvis J. Kurtović / Aprilke

Elvis J. Kurtović Dobro došli u našu prvu kolumnu u aprilu koju ove godine nećemo početi s pjesmom Miroslava Ilića "Sreli smo se u aprilu". Predlažem da se umjesto manje više nesretnih aprilskih ljubavi podsjetimo na "Aprilke" koje su nekada baš u mjesecu aprilu imale zapažene nastupe.

Ali eto - nekako je bio prestar da se ispravno odredi prema novoj pojavi - Rambu Amadeusu.

Vjerovatno sam i ja takav danas, kada sam u "njegovim godinama iz lifta", pa je bolje da ne pišem o sadašnjosti koju ne kontam kao i gadgete za mjerenje potrošnje kalorija pri trčanju, hodanju ili umjerenom seksu. Bolje da se držim omiljenog glagolskog oblika - pluskvamperfekta !

U našoj staroj dobroj rubrici "Elvis vam priča u pretprošlom vremenu -pluskvamperfektu" govorićemo kako nekada nije bilo lako izvršiti nuždu u centru grada kao danas. Danas lijepo kad vas "stisne" odete u šoping centar, izvršite nuždu i niko vas ništa ne pita. No naši preci, uključujući i vašeg kolumnistu, nisu imali taj komfor, pa ćemo u fazonu naše stare kolumnice "Kako su se naši preci drogirali".

Kako su se naši preci drogirali

Današnja evociranja uspomena nasloviti "Kako su naši preci vršili nuždu usred grada". Naravno, uvijek je postojao javni WC kod Tržnice, no u njega su većina tadašnjih Sarajlija ušli samo jednom...

Ući u neki ugostiteljski objekat, poput recimo kafane "Park" onako "sa ulice" nije bilo moguće, jer su teta ili čiko koji su naplaćivali garderobu kontrolisali i ulaz u WC. Mnoge su stare Sarajlije kojima bi se pripišalo u centru grada koristili upravo Veliki park u blizini "Parkuše". No jedan naš sugrađanin koji je bio u velikoj muci i "zalio" prvo drvo na trotoaru neugodno se iznenadio da mu milicajac naplaćuje kaznu zbog uriniranja na javnom mjestu. Kazna je bila recimo pedeset dinara, a naš sugrađanin, ogorčen što je kažnjen zbog nužde usred noći po drvetu koje faktički pripada parku, onom slobodnom rukom pružio je drotu čitavih 100 dinara i rekao mu: "Evo ti - častim te jednim pišanjem! "

Vrijeme Olimpijade, adaptacija hotela Beograd, pojava snack bara hotela Beograd (koga su raja zvala iz zezancije "Zemun" , kao to je pravo ime za malu kafanu, do one velike kafane od hotela) donosi olakšanje za stare Sarajlije i unosi pozitivne vibracije za našu temu "kako su se naši preci olakšavali usred grada". Direktno sa ulice Kulovića vi bi ušli na vrata gdje bi vam sa lijeve strane bio snack bar, a sa desne restoran. Toalet je bio ( a i sada je ) na takvom mjestu da teta koja čisti i pazi nije mogla da skonta jeste li vi gost snack bara ili ste ušli sa ulice sa namjerom da inspirišite Elvisa da tridesetak godina kasnije napiše etnološko-istraživački rad "Kako su naši preci vršili nuždu u centru grada".

Ovaj toalet je bio jedan od najurednijih u gradu i unio je preokret u tu problematiku, a interesantno je da je jedna pjesma koja je nastala tih godina citirana u jednoj savremenoj pjesmi i poslužit će nam da se uozbiljimo i krenemo ka pravoj temi kolumne.Izvođač se zove MC Stoposto , a pjesma "Folk Rap":

Pjesma koja je citirana zvala se "Folk Raping".Mogao bih nešto više da vam napišem o ovoj pjesmi, kako je nastala i tako to... Ali sve nešto kontam da sam još premlad da bih pisao o vlastitom životu. Ipak trebaju najbolje stvari tek da mi se dese. Nemam još ni punih 60... Mogao bih neke nebitne stvari da prenaglasim u toj "prerano napisanoj autobiografiji" pa je bolje da se u svom spisateljskom radu držim tema "kako su naši preci vršili nuždu usred grada", a da o ovoj pjesmi ništa ne govorim, nego samo da priložim spot:

No primijetio sam da mlađe generacije ne znaju za pjesmu koju su daleke 1967. snimili Dubrovački Trubaduri ‎– Linđo. Ona je bila "role model" za predhodno priloženu "Folk Raping", koja je opet utjecala na današnju "Folk Rap", tako da je Đelo Jusić imao utjecaja i na razvoj rap muzike u našim krajevima!

Primijetimo na kraju današnje kolumne, koja se neće zvati  "Kako su naši preci vršili nuždu u centru grada", nego " Kako su naši preci rapovali" da je Đelo Jusić široj publici najpoznatiji po pjesmama koje je radio za Trubadure, Terezu, Ibricu...

Poslušajte neke od kultnih pjesama kompozitora Đele Jusića

No neke predivne pjesme (Lula starog kapetana, Dobro jutro Margareta, Zagrljeni) komponovao je za danas prilično zaboravljene izvođače Bucu i Srđana ili Franu Lasića. Pa završimo kolumnu (u kojoj gospar Đelo, zaslužan ta razvoj rap muzike, ide na naslovnicu) sa starim zaboravljenim spotom "Nadrealista" za divnu Đelinu "Volim te budalo mala" :

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije