Mnogima draga pjesma

Elvis J. Kurtović
Mnogima draga pjesma
Foto: Adnan Učambarlić / Pogled s Trebevića

Dobro došli u kolumnu u kojoj često poslušamo nešto lijepo iz svijeta klasične muzike. Ponekad slušamo Beethovena, nekada je to Čajkovski, a na početku današnje kolumne uživajmo malo uz Chopina:

Kad god vidim ljude mojih godina kako još sviraju rock muziku, odmah provalim da to rade da bi bježali od žena. Ima li šta pametnije nego vikendom pobjeći na neku svirku, po mogućnosti u neko udaljeno mjesto, gdje supruga nema svojih špijuna?

Davno sam prestao da se bavim muzikom, vjerovatno zato što nemam žene od koje bi bježao...

Osim fenomena rockera koji bježe od žena, primijetio sam i fenomen vjernih autora. Oni stalno pričaju kako vole svoje žene, slikaju se s njima za ženske magazine, a na albumima imaju neke ljubavne pjesme gdje opisuju svoje brojne avanture s nekakvim garavim, plavušama...itd!?

Možda sam ja malo glup, možda sve shvatam bukvalno - ali nešto mi tu nije jasno. Ili varaju svoje žene, pa ne zaslužuju da se zajedno slikaju za ženske revije ili su sva ta ljubakanja izmislili pa mi obožavatelji ne bi trebali da se vežemo uz takve pjesme?

Već sam u našim kolumnicama govorio kako se nekad obradujem kad čujem neku pjesmu i pomislim "ih - pa ja sam ovo napisao!".

Ovih dana je na facebooku bilo riječi o pjesmi Put u središte rudnika Kreka Banovići.

Miljenko Jergović je postavio šta je nekada pisao o nesreći u Raspotočju i pjesmi, još su neki prokomentarisali nesreću i pjesmu, a ja se nešto mislim:

Nisam napisao pjesmu, ali je naslov moj!
Kako je došlo do njega?
Našao sam, samo za vas, s jednog slučajno sačuvanog demo-snimka (hvala gospodinu Matiću!) priču koja je išla između pjesama i gdje se parafraziraju čuveni simfo-rock albumi The Myths and Legends of King Arthur and the Knights of the Round Table i Journey to the Centre of the Earth od legendarnog Rick Wakemana.

Poslušajte prvo pominjanje naslova te pjesme (koju su oni napisali poslije nesreće) , a obratite pažnju kako uglavnom ja pjevam u "Kažu da imaš novog dečka" - a Nele samo malo dodaje u refrenu.

Valjda zato što jedini ja znam tekst..:) :) :)

Značaj reklame

Na pitanje novinara koji je zamolio Keitha Richardsa da mu ispriča istinitu verziju nekog događaja iz prošlosti Stonesa, Keith se nasmijao i rekao:

"Koju hoćeš OD ISTINA da ti ispričam? "

Potraga za istinom često nas vodi do predavanja uglednih profesora čije se ogromno znanje u zadnjih godina lako nađe na internetu.Tako sam negdje naletio na misao da je ogroman broj ljudi danas zadovoljio svoje elementarne potrebe i ima "višak" novca koji troši na stvari bez kojih može živjeti.

Zbog toga je reklama danas istaknutija nego prije - jer se ljudima mora objasniti da su im "jako bitne" neke stvari i proizvodi za koje nisu ni čuli. S povećanim reklamiranjem povezujemo i činjenicu da je zanimanje PR agent (public relations - odnosi s javnošću) danas mnogo češće nego nekada.Bilo je toga i prije, ali se kod nas nije zvalo PR.

Što reče jedan moj bivši kolega građevinac - na prezentaciji projekta svaki inženjer je imao po nekoliko PR-a oko sebe koji su se u neko doba posvađali gdje će ko da bude smješten. Inženjeri šute - a PR-ovci drže predavanja!

Taj pametni profesor koga sam čitao objasnio nam je da je idealni konzument glup čovjek i da svo ovo zaglupljivanje koje nas napada sa svih strana ima za cilj - povećanje profita.
Zato kada naletim na neku "pametnu" reklamu imam neodoljivu želju da je podijelim sa vama:

Naslovnica

Veliki je merak zimi, po snijegu, popeti se do Planinarskog doma Jure Franko na Trebeviću i pogledati planine Bosne i Hercegovine koje se od tamo vide.Njihovi vrhovi su u ovo doba godine pod snijegom.

U ovom našem tekstu iz perioda gradnje Doma su i pobrojane sve te planine. Neke planine poput Bjelašnice, Treskavice, Vlašića... lako ih je identifikovati, ali šta je ono veliko što se bijeli desno od vrha Bjelašnice? Prenj ili Čvrsnica? Da nije možda Velež?

Stvarno spektakularan pogled koji zaslužuje da se nađe na naslovnici kolumnice, bez obzira o čemu ona govorila..:)

Naslov će biti "Mnogima draga pjesma" jer je predugačko "Najstariji sačuvani demo mnogima drage pjesme"!

A, nakon 38 godina od ovog prvog demo-snimka, pouka kolumnice je:

Nek ona ide sa njim na Jahorinu, neću tugovati...nego - pravac Trebević!

Pogled s Trebevića - undefined

Foto: Adnan Učambarlić: Pogled s Trebevića

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije