Famous In A Small Town

Elvis J. Kurtović
Famous In A Small Town
Foto: Facebook / Miranda Lambert

Ne mogu da vam nađem video u kojem me u užarenoj atmosferi rock koncerta nekoliko mladih obožavateljki pitaju za autogram. Kako sam u žurbi ja se potpišem samo jednoj djevojčici, a ostalim kažem: "Žao mi je, žurim na nastup, evo njoj sam se stigao potpisati, a vi poslije PREPIŠITE od nje..."

Ovaj fol sam ukrao od Sedmorice mladih, iz njihovog šou programa, ne bi mi bila čista savjest da to za života ne priznam...

Ne mogu ni da nađem govor poznatog kompozitora filmske muzike Dimitri Tiomkina (Rio Bravo, Tačno u podne, Obračun kod O.K. korala, Nepoznati iz Nord-ekspresa...). On je 1954, nakon što je dobio Oscara za muziku iz filma Između neba i zemlje, članovima Akademije rekao:

"Želim da se zahvalim Johannesu Brahmsu, Johannu Straussu, Richardu Straussu (smijeh)... Beethovenu, Mozartu, George Gershwinu, Jerome Kernu, Wagneru, Tchaikovskom, Rimsky-Korsakovu.Hvala im!" (smijeh i aplauz)

Grize me savjest što sam još nešto ukrao, ali SU ME DRUGI NAGOVORILI pa me trebate razumjeti. Nešto smo na sastanku scenarista za jednu TV seriju kontali šta bi snimili vezano za kupovinu diploma. Ja sam im ispričao jedan vic. Kako ga oni nisu prije čuli (i nasmijali su se!), skontali smo da možemo slobodno da ga ukrademo i obradimo. Jer ga onda vjerovatno ni većina publike nije čula!

Zadato mi je da ga razradim i raspišem tekst za jedan kraći skeč. Čovjek što je stariji sve više se boji sudbine - pa hajde da se, kao što sam se izvinio Sedmorici mladih, priznam i "inicijaciju dobivenu i za ovaj skeč":

I moj rad na radiju je u znaku izvinjavanja zbog prošlosti. Kao mali roker smijao sam se šlager pjevačima i njihovoj muzici. Mnogo su mi bile smiješne frizure Ljupke Dimitrovske ili npr. plesni pokreti Zdravka Čolića. No sada, kada stalno citiram naslov stare kolumne Imali smo, nismo znali moram da se izvinjavam što sam bio magarac i smijao se tako divnim umjetnicima kao što gospođa Dimitrovska i gospodin Čolić.

U staroj kolumni koja se zvala Američka muzika  pominjali smo tipično američke muzičke forme kao što su blues, jazz, rock and roll, soul, country...

Sve više uviđam da moram da "se izvinim" i za to što sam kao mali roker smatrao američku country muziku kičastom, a na pjevače country muzike gledao kao na "seljake"! To je nedopustivo, politički nekorektno i, kako bi se to danas reklo, neprihvatljivo!

Umjesto klasičnog izvinjenja preporučujem vam poslušati nekoliko country pjesama za koje se nadam da će vam se dopasti:

1. Lady Antebellum - Stars Tonight
Pjesma "dizalica", više rock nego country!
2. Blake Shelton - Honey Bee
Stihovi "If you'll be my Louisiana, I'll be your Mississippi, You'll be my Little Loretta , I'll be your Conway Twitty" i pojava Amre Silajdžić koja glumi u spotu neka vas zainteresuju za ovu pjesmu...
3. Kid Rock - Picture ft. Sheryl Crow
Svako pjeva svoje, nešto su natakareni jedno na drugo, ali na kraju fino slože vokale, riješe svoj nesporazum i zaista skladno zapjevaju zajedno.. :)
4. George Strait - All my Ex's live in Texas
Ova pjesma je baš šega.. :)
5. Johnny Cash - One Piece At A Time
Glavni junak je odlučio da iz fabrike auta gdje radi krade dio po dio automobila, sastavi auto i impresionira dragu i raju. Odličan kraj!
6. Crystal Gayle - Don't It Make My Brown Eyes Blue
Još jedna nešto starija pjesma koja mi se "uvukla pod kožu". Divna je!
7. Sugarland - Settlin'
Opet više rock nego country. Takve najviše volim!
8. Gretchen Wilson - California Girls
Nastavak zezancije na temu odnosa južnjaci - Calihornia koju je davno počeo Merle Haggard sa Okie from Muskogee. Haha - Merle se pominje u pjesmi!
9. Big & Rich - California
Opet više rock nego country i opet se nešto ima reći o Californiji.. :)
10. Miranda Lambert - Famous In A Small Town

Ova pjesma mi se posebno dopada pa ću po njoj i nasloviti današnju kolumnu (Šemsa i Miroslave - oprostite!), a staviću i link na video:

Samo sam jednom dobio nagradu kao kompozitor, i tada mi se nije pružila prilika da maznem u prigodnom govoru fol od kompozitora filmske muzike Dimitri Tiomkina.

No ova pjesma mi se toliko dopala da ću, ako bude prilike, obavezno reći: "Pri dobijanju nagrade za moje kompozicije želim da se zahvalim Paulu McCartneyu, Rodu Argentu, Stevieju Wonderu... i Mirandi Lambert!"

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije