Taksista koji je slušao klasiku

Elvis J. Kurtović
Taksista koji je slušao klasiku
Foto: Privatni album / Elvis J Kurtović i ICAR konzerva

Današnja kolumna zvat će se "Taksista koji je slušao klasiku". Uvijek na kraju procesa pisanja (prepisivanja?) kolumnice odaberem naslov - jer ne znam na koju će me stranu moja spisateljska ljutina baciti. No toliko mi se sviđa naslov "Taksista koji je slušao klasiku" da ću ga ostaviti bez obzira na to o čemu pisao i kakvi mi atraktivni naslovi dolazili na pamet. Podsjeća me na one intrigantne naslove starih filmova tipa "Pas koji je voleo vozove" ili "Čuvar plaže u zimskom periodu"...

Istina je da sam jednom naletio na taksistu koji je u svom vozilu slušao klasičnu muziku. Taj događaj mi se toliko urezao u sjećanje da ću, eto, "orilo-gorilo" današnju kolumnu nasloviti s "Taksista koji je slušao klasiku"!

Promišljanje umjetnosti

Nakon što smo odredili naslov kolumne bez objašnjenja je li taksisti neko blizak umro, pa je u žalosti slušao klasiku u svom vozilu, idemo do naše stare dobre rubrike "Promišljanje umjetnosti ". Danas promišljamo o Spomeniku međunarodnoj zajednici.

Autor je akademski vajar Nebojša Šerić Šoba, umjetnik koji trenutno živi i radi u New Yorku. Svaki put kada prođem pored ovog spomenika u Vilsonovom sjetim se Muje koji je izašao iz ratnog Sarajeva i otišao u jednu bogatu stranu državu. Tamo su ga ljubazni domaćini odveli u neki fini restoran gdje je on, na opšte iznenađenje naručio ICAR konzervu!?

Kad su ga upitali: "Šta će ti crni Mujo ICAR konzerva?", on im je odgovorio: "Da je jednom mogu SAM cijelu pojesti! "

Postavit ću vam na početku kolumne pitanje o tom spomeniku.

U čemu je "caka" sa Spomenikom međunarodnoj zajednici, šta je autor uspio da uradi? 

Ko je autor termina?

Dok vi "promišljate umjetnost", prisjetimo se i epizode TV serije Sledgehammer u kojoj se pojavljuje stari penzionisani policajac koga svi u stanici gledaju sa divljenjem jer je on neke davne godine prvi kriminalcu koji je mislio bježati viknuo: "Freeze! " I svi mlađi hoće da upoznaju jednu takvu legendu i da se slikaju s policajcem koji je prvi viknuo "Freeze!".

Ovo je naravno bilo u humorističnoj seriji, ali za neke izraze se tačno zna ko ih je smislio. Tako se recimo pouzdano zna da je kantautor Rambo Amadeus skovao termin "turbo-folk".

Ja bih s velikim poštovanjem gledao osobu koja je smislila termin "kontroverzni biznismen". Zamolio sam kolege novinare sa portala da istraže, a i vas molim da se raspitate.

Taj će termin za gangstera koga ne smijete nazvati mafijašem ili gangsterom još dugo postojati, a izmišljen je u novije vrijeme. Tako se još može ispitati ko je autor, slično kao u slučaju termina "turbo-folk", dok se za termin "freeze" autor može naći samo u fikciji... 

Umrla je Neda Arnerić

Pokušajte da pratite moje misli...

Znate ono kad ste mali...I kad se divite fudbalerima, pjevačima, košarkašima... I onda jednog dana, ničim izazvani, pored postera svog omiljenog igrača ili fudbalskog tima iz "Tempa" zalijepite poster jedne filmske glumice. Mlade i bebaste, potpune različite od glumica na koje se pali vaš otac. Kad on vidi neku odraslu glumicu tipa Sofija Loren i kaže: "Joj kako je dobra!" - nije vam jasno šta on vidi u toj staroj ženi od 30 godina... Vi ste mali i samo vam je Neda u mislima... Ničim izazvani, lijepite je na zid pored Joze Bukala i stalno gledate u nju... I lijepo vam je...Kad se ona smije u filmu - i vi se smijete, kad je ona tužna - i vi ste tužni... 

Pitao sam prijatelje za "caku" sa ICAR konzervom i interesantno je da su saglasni sa onim što sam nedavno skontao prolazeći pored Spomenika međunarodnoj zajednici. Naime, pored očite ironične poruke koja će izmamiti kiseli osmijeh svakog našeg sugrađana koji je konzumirao ICAR konzerve, ovo djelo je sigurno i hommage Andy Warholu i njegovoj čuvenoj konzervi Campbell supe.

Slično kao u kolumni u kojoj je Beethoven priznat kao koautor rifa "Smoke on the Watter" danas smo uspostavili vezu "Andy Warhol - Sarajevo".

Otkako sam to skontao - s posebnim zadovoljstvom pogledam ovo rijetko djelo moderne umjetnosti u našem gradu.

Kao historičarka umjetnosti i galeristica, Neda Arnerić bi sigurno lako riješila zagonetku s početka kolumne i bila sretna što Andy Warhol ima "tribute to" nastavak svog djela u Sarajevu. Gradu u koji zaljubljeno gleda na priloženom klipu, ne sluteći da u isto vrijeme dole jedan desetogodišnjak slično gleda njen poster na zidu svoje dječje sobe...

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije