Voljeti i biti voljen

Elvis J. Kurtović
Voljeti i biti voljen
Pao je snijeg, a meni na pamet pade kako su nekada đaci i studenti išli organizovano čistiti snijeg, što im je bila "školska obaveza".

Ima priča kako je Himzo Polovina – koji se često pominje u našoj kolumni, više kao doktor nego kao pjevač ("svi smo mi za Jagomira i doktora Polovinu") – jedne hladne zime odlučio da se izvuče od organizovanog čišćenja snijega tako što je otišao u Radio Sarajevo na audiciju za mlade pjevače... Ostalo je sve legenda.

To se danas ne bi moglo desiti, jer mlade niko ne tjera da čiste snijeg, nego ih obrnuto tjeraju da se prijavljuju kao pjevači za reality-talent-boks sa zvijezdama show programe, ili kako se to već danas zove.

Nisam stručan za čišćenje snijega i audicije pjevača, ne mogu smisliti ništa pametnije od "Ko igra za Rayo Vallecano, a zanemaruje taktiku, završiće karijeru u sarajevskom Olimpiku", pa hajmo o nečemu što me zanima.

Ono što me je uvijek zanimalo su priče o pjesmama. Naravno, potrebno je da volite tu pjesmu, jer samo onda priča može biti interesantna. Znam mnogo tih priča, jer skoro 14 godina radim kao muzički urednik na radiju, pa usput i nešto naučim o pjesmama koje puštam.

Evo u našoj rubrici "Pjesma za čitanje kolumne" jedne koja ima vrlo interesantnog autora:

Autor ove pjesme iz 1948. godine – George Alexander Aberle, poznat pod umjetničkim imeneom "eden ahbez" – smatra se "protohipikom", i dosta je utjecao na hippie scenu koja će se pojaviti dosta kasnije nakon što je on nosio dugu kosu, hranio se voćem, povrćem i orašastim plodovima, spavao sa porodicom na otvorenom...

Nakon što je "pjesma za čitanje kolumne", koju je "jedva uspio dobaciti do Nat King Cola" postala hit, reporteri su ga našli kako živi ispod onih slova HOLLYWOOD...

U ovoj pjesmi objašnjava svoj "prirodni" način života, a najpoznatiji je kraj: "The greatest thing you'll ever learn, Is just to love and be loved in return".

U "pričama o pjesmama" posebno mjesto imaju "stvarne žene" iz poznatih pjesama.

Recimo, stvarno je postojala neka Neda sa kojom je Hus iz Parnog Valjka išao u školu, mada je drugi dio pjesme potpuno izmišljen. To moja malenkost nije znala kada je tetu Nedu ubacila u pjesmu "Zašto muški kasno uđu u pubertet".

Imao sam prilike da upoznam jednu takvu ženu: Naravno, nisam je ništa pitao o pjesmi, i pravio sam se da "ne znam ko je ona". Rekla mi je nešto interesantno vezano za oblačanje (nekada je bila istaknuta manekenka), što sam upamtio i poslije provjeravao, a pokazalo se da je bila potpuno u pravu.

Bilo je to prije 35 godina, no upamtio sam njen nadimak koji sam lako povezao sa pravim imenom, ukucao na google zajedno sa stihovima iz poznate pjesme. Našao sam da su je današnji novinari pronašli pa se cijela ljubavna priča iz 1978. godine može rekonstruisati iz intervjua koji je ona dala.

Ako se sjećate kolumne koja se zvala Selma:

Elvis J. Kurtović: Selma

Utvrdili smo da je "prava Selma" pjesmu "Selma" pročitala u jednom listu još 1962. godine, mnogo prije no što će je Dugme uglazbiti.

Gospođa Bilja, koju sam imao prilike da upoznam kada je meni bilo 20-ak, a njoj 30-ak godina, pet-šest godina ranije bila je djevojka Bore Đorđevića. Nakon što ga je ostavila, Bora Čorba je pozvao  u kafanu da joj pročita novu pjesmu koju je napisao.

Ispostavilo se da će to biti kasnije poznata pjesma "Ostani đubre do kraja". Bilji se pjesma bivšeg momka nije dopala, ali ono čega se prisjetila da se dogodilo to veče u beogradskoj kafani "Lipa" vrlo je interesantno.

Kad su se rastajali, on je otišao u WC . Kako je sve pare potrošio opijajući se sa bivšom ljubavi, higijeničarka kafane ga je opomenula da bi morao platiti upotrebu toaleta, i rekla mu je dok je bježao: "Hej, dva dinara, druže!". zato je na idućem albumu Riblje Čorbe bila pjesma o gospođi Bilji!

Eto tako sam ja – nakon što sam slučajno u jednom od onih tekstova tipa "Ko su bile fatalne žene iz popularnih ex-Yu pjesama" naletio i na "njene 3 pjesme" – počeo malo da istražujem i razmišljam o toj tematici.

Prije naše stare rubrike "Odlučimo se za prigodan naslov kolumne" prilažem vam i prepjev pjesme "Nature Boy".

Godina je 1964., tekst prepjeva nema veze s originalom, ali kako je sada snijeg prilažem je, jer je na A-strani singla bila "Pesma Snega" (Aria Di Neve) Puljanina Sergia Endriga:

Muškarci rade sve u životu zbog žena, pišu pjesme voljenoj ženi  da bi zadobili njeno srce. Od toga obično ništa ne bude u životu, žena ode za drugoga, ali ostanu pjesme!

No, neko mudar je rekao da zaista postoji prava i bezuslovna ljubav žene prema muškarcu. Treba samo biti zadovoljen jedan uslov - da ga je ona i rodila!

Voljeti i biti voljen, to je ono za čim ljudi teže (i zbog čega čiste snijeg ispred kuće), protohipik je to lijepo napisao u pjesmi koja slavi prirodu i ljubav, a Nat King Cole je lijepo otpjevao:

"The greatest thing you'll ever learn, Is just to love and be loved in return".

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije