Ferijalci na "Drugi način"

Elvis J. Kurtović
Ferijalci na "Drugi način"
Počnimo današnju kolumnu sa našom starom dobrom rubrikom

Da sam juče umro danas ne bih znao...

Mislio sam da znam sve o domaćoj rock muzici '70-ih i '80-ih, a da sam jučer umro, danas ne bih znao da je grupa Drugi način puno prije grupe Latino izvodila pjesmu Divno je biti nekome nešto i da bi ovu verziju trebalo tretirati kao "original":

Grupa Drugi način za cijeli niz generacija, danas srednjovječnih ljudi, ostaje fenomen i neka vrsta "prve ljubavi" kada je rock muzika u pitanju. Njihove svirke u Trpnju, s vremenske distance, mogu se okarakterisati kao "jedan od vrhunaca koje je tadašnje društvo doseglo". To vrijeme se podudara sa vremenom opisanom u mojoj nedavnoj kolumni.

Elvis J. Kurtović: Orkanski visovi

Kako je došlo do fenomena da poznata rock grupa cijelo ljeto, iz godine u godinu, na istom mjestu svira vrstu muzike koja ne donosi zaradu "gazdama" i koja se ni tada, kao ni danas, nije mogla čuti "u kontinuitetu" ni na jednoj "terasi" na Jadranu?

Odgovor na pitanje "ko je doveo rock muziku na more" krije se u naslovu današnje kolumne koja će se zvati:

Ferijalci na "Drugi način"

Tražeći po internetu vrijeme nastanka pjesme Divno je biti nekome nešto, koja se na nosaču zvuka pojavila i postala hit tek sredinom '90-ih, naletio sam na stari plakat kojim se mladi ljudi pozivaju na ljetovanje. I to u kamp gdje sam tih godina slušao Drugi način i gdje sam definitivno zaražen neizlječivim virusom rock and rolla:

ferijalci_gric.jpg - undefined

Twitter

Zagrebački ferijalci dobili su plac za svoj kamp u Trpnju, kako legenda kaže, nakon studentskih demonstracija 1968. Od tada, također "kako legenda kaže", kreće i "mekši stav" vlasti prema rock and rollu. Također, "legenda kaže" da su Na drugi način svirali u Griču već 1972. godine dok su se još zvali Novi akordi.

Suština ferijalnog pokreta bila je da u tome da je druženje pretpostavljeno komoditetu. Bitna su raja, kupanje, druženje... Sarajevski ferijalci su imali svoje kampove u Žuljani, Vignju, Tučepima, Bečićima... Kako studentski domovi ne rade ljeti, obično bi njihovi kuhari ponijeli svoje suđe na more i tamo kuhali za mlade ferijalce.

I tako...

Slušajući Drugi način svako večer u Griču i onaj ko je "malo tvrd na ušima" postajao bi njihov vatreni obožavatelj!

Vremenom je Trpanj postajao omiljena ljetna destinacija mladih jer si znao da će i te godine svirati Drugi način, nekad i njihova frakcija grupa Nepočin ili beogradsko Limunovo drvo iz koje su nastali Šarlo akrobata. Svirao se rock!

Ljeto je vrijeme kada i djeca imaju pravo "da ostanu duže naveče" i mislim da su generacijama i generacijama svirke frupe Drugi način predstavljale prve "noćne izlaske u svijet odraslih".

Umalo da tzv. Plava večer, kada se završava smjena ferijalaca, bude i moj prvi nastup uživo! Tada pjevaju ferijalci kojim se završava smjena i ostala raja koja se skuplja u Griču.

Naime, kasnije poznati Sejo Sexon (Zabranjeno pušenje) i ja smo uvježbali da imitiramo Drugi način kako pjevaju Stari grad. Bilo je svima smiješno, pa smo u zadnji čas odustali... Stid nas bilo šaliti se s našim idolima.

Ljetovanje u Trpnju '70-ih za klinca mojih godina imalo je jedno posebno zadovoljstvo da članove Drugog načina viđaš preko dana u trgovini, slastičarni Senko, na plaži...

Mada su bile skupe baterije mi smo nosili kasetofon na stijene gdje su se kupala mlađa raja i, kada bi naišli članovi Drugog načina, puštali bi Jimi Hendrixa i tako ih nagovarali da se kupaju blizu nas.

Najstariji ferijalac u zemlji

Ima još veza ferijalaca i rock muzike.

Na promociji CD-a Sarajevo Big Banda...

Evocirane uspomene na zlatna vremena: Dupli album Sarajevo Big Banda

... sa Sejom Sexonom i Pašom Ferovićem evocirao sam uspomene na prva putovanja Zabranjenog Pušenja i Elvis J. Kurtovića u Beograd, Zagreb, Ljubljanu...

Da nije bilo Ferijalnog saveza i popusta na vozne karte teško bi mi "izašli iz Sarajeva". Naime, organizatori koncerata su nepoznatim grupama "sa strane" davali jako malo novaca za "putne troškove" i mi smo se snalazili tako što smo se učlanili u ferijalce i putovali na "ferijalne objave" s 90 posto popusta na cijenu karte drugog razreda voza!

Vođa puta bi kondukteru davao ovjereni spisak s imenima ferijalaca, a to je po pravilima Ferijalnog saveza mogla biti i starija osoba. Tako je, kao "vođu puta", grupa Zabranjeno pušenje na svoje prve svirke vodila svog producenta Pašu Ferovića. Pošto je Ferović već tada bio sijedi stariji čovjek, Sejo i ekipa su se zezali da imaju "Pašu - najstarijeg ferijalca u Jugoslaviji"!

Nešto veselo za kraj

Pjesme Drugog načina tako su lijepe da ih nikakvi novi aranžmani ne mogu pokvariti. Junakinja moje kolumne...

Elvis J. Kurtović: Vesele su moje depresije

... otpjevala je u svom stilu njihovu divnu staru pjesmu. Smijao sam se naravno, razmišljao o promjenama koje su nas snašle, ali kada je pred kraj pjesme krenuo solo na gitari raznježio sam nad svojom sretnom mladosti.

 

 

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije