Čuveni satovi Darwil

Elvis J. Kurtović
Čuveni satovi Darwil
Iz koje je poznate stare pjesme uzet sample za ovu noviju pjesmu? A?

Ako ne znate - odgovor vam je pri kraju kolumne. A, ako znate... nagrađeni ste mojim dopuštenjem da ne morate čitati kolumnicu!

Brojne su teme o kojima bih vam pisao, dragi moji (koji niste znali odgovor na nagradno pitanje). Kako starim sve se manje smijem onom vicu kad su dvije žene bile godinama u istoj ćeliji u zatvoru. Pa, ova jedna izlazi na slobodu, i na rastanku joj cimerka kaže: "Ej, stani, imam nešto da ti ispričam!"

Tako i ja imam, nakon svih ovih godina, još puno toga da ispričam, ali eto... uglavnom koristim priliku da ogovaram svoje davno preminule roditelje.

U mojim kolumnama uglavnom se žalim kako stari nije kontao filmove na televiziji, mada je i stara znala da oduševi ("Umri, Prljavi Harry, prljavo si živio, prljavo treba i da umreš" - kada je Clint Eastwood sredio jednog negativca...).

Jednom sam primijetio da gledaju film s Bruce Leejem pa sam se napravio neupućen i upitao šta to prate, mogu li se i ja uključiti?

"Ovaj mali odlično zna karate!", razočarali su me svojim objašnjenjem.

Ne samo da nisu znali ko je Bruce Lee, nego i nisu nikad čuli za kung fu. Po njima je Bruce Lee tukao negativce "s karateom"...

Nakon ogovaranja roditelja - još jedna stalna tema mojih kolumni, a to je...

Umjetnik i tezgaroš

Od kućnih ljubimaca imam pauka. Pauk je koristan ljubimac jer lovi muhe. Ipak, ne smijem ga previše razmaziti pa mu jednom godišnje malo pobucam mrežu koju je on raspleo i previše se proširio. To je obično pred dolazak neke "koke" u moj trošni stan, dakle, uglavnom... jednom godišnje!

Slično je i s mojim unutrašnjim sukobom umjetnik vs. tezgaroš.

Kad umjetnik u meni pretjera sa svojim fantazijama onda na scenu stupa alter-ego-tezgaroš i priupita: "Ima li tu kakvih para?", čime se uspostavi prirodni balans.

Čuveni satovi Darwil

Moj stari je imao Darwil sat od 17 rubina. Kao mali mislio sam da je to čuvena švicarska marka.

Do prije neki dan...

U filmu Trieste, Yugoslavia

Projekcija filma "Trieste, Yugoslavia" 30. novembra u Sarajevu

... otkriva se istina da je čuvena marka farmerki Rifle (super-rifle, noge ti k'o kifle)... italijanska firma!

Svi smo u mladosti mislili da su to "originalne američke farmerica", ali u ovom filmu vidimo ostarjele vlasnike koji se prisjećaju dana kada je njihov jeans u Trstu prodavan u ogromnim količinama tadašnjim Jugoslovenima.

Darwil je donekle slična priča. Sjedište firme je zaista bilo u Švici, i od tamo su u Italiju dostavljani satni mehanizmi, no satovi su se sklapali i ukrašavali (Darwil je proizvodio i nakit) u Italiji, uglavnom za mušterije Jugoviće.

Ova u Švicarskoj slabo poznata firma, zahvaljujući tada neviđenoj reklamnoj kampanji, bila je u Jugoslaviji "čuvena švicarska marka satova".

Nešto slično kao što za čuvenog američkog pjevača Dean Reeda niko nije čuo u Americi - o čemu je bili riječi u kolumni Rote Elvis:

Der Rote Elvis

Talijani su već '60-ih godina bili veliki majstori marketinga i u našoj štampi objavljivali su divne reklama za satove i nakit Darwil. Jugovići koji bi dolazili u Trst obavezno bi posjetili Darwilovu prekrasnu trgovinu i kupovali njihove "best value for money" proizvode. U zagrebačkom magazinu Start godine pojavili su se ovakvi "sponzorirani sadržaji" 1971. godine:

darwil_start-za_text.jpg - undefined

Foto: Start

Fascinantna priča o uspjehu Darwila na našim prostorima mogla bi biti samo jedna epizoda u nekoj budućoj seriji Trieste, Yugoslavia jer su autori dirljivog i duhovitog dokumentarca pogodili temu o kojoj bi se moglo još dosta reći.

Ja bih kao muzički urednik predložio da se u eventualnim budućim projektima nađe prostora za pjesmu Darwil od KUD Idijota i čuvene stihove Johnnyja Štulića:

"vozala je frajere doslovno oko malog prsta,

išla je s njima prvo u krevet a onda u kupovinu do Trsta..."

Elvisovi savjeti za zdravlje

U našoj staroj dobroj rubrici Elvisovi savjeti za zdravlje danas ćemo govoriti o nesanici.

Ako patite od nesanice - čitajte moju kolumnicu!

Kraj i odgovor na nagradno pitanje

Da završimo kolumnu sa odgovorom na naše nagradno pitanje. Nadam se da će se pjesma dopasti onima koji su imali tačan odgovor pa nisu morali čitati kolumnicu, kao i onima koji nisu bili te sreće...

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije