Sarajevo Big Band

Elvis J. Kurtović
Sarajevo Big Band
U moje vrijeme samo su književnici pisali knjige, a najpoznatiji su bili Miroslav Krleža, Meša Selimović i Ivo Andrić.

U svim zbornicima sjećanja, ljetopisima i monografijama zapisano je da je Ivo Andrić bio toliko poznat i poštovan da su ga besposleni mangupi iz kafane Park ljubazno ispraćali s oduševljenim prozivanjem: "Halo, Na Drini Ćuprija! Napiše li se šta?"

Ljupko i dražesno...

Ja sam se također divio književnicima, jedinim ljudima koji su u to doba pisali knjige. Kad jednog dana dođe u našu kuću tatin prijatelj i pokloni nam svoju knjigu!

Pravu pravcatu knjigu, s njegovim imenom na naslovnici!

Ništa mi nije bilo jasno... Pitao sam mamu kako to da čika M. koji je profesor u srednjoj školi i nije bio književnik ima svoju knjigu, a ona mi je to pojasnila:

"Sine moj, on ti je Hercegovac! Svi oni nešto pišu, zapisuju..."

No današnja kolumna neće se zvati "Kako su nekad samo književnici i Hercegovci pisali knjige" nego će se zvati:

Kako su se nekad prali automobili uz rijeku

Prvo materijalna baza, a onda nadgradnja, književnost i tako to...

Reda mora biti!

Vaš vremešni kolumnista primjetio je da mlađi naraštaj ne samo da nikad nije prao auto uz rijeku, nego nikad nije čuo o tom divnom i zaboravljenom običaju.

Pranje auta uz rijeku bio je subotno-nedeljni spektakl koji nije zabilježen ni u svijetu filma, književnosti, a ne sjećam se ni foto-izložbi niti umjetničkih slika Pranje auta uz rijeku (ulje na platnu).

Pranje auta uz rijeku bila je ekološka-turistička manifestacija koja je u sebi objedinjavala ljubav prema prirodi s ljubavi prema kućnom ljubimcu, u mom slučaju Škodi 1000 MB iz 1967. godine registarske oznake SA 164-14.

Pranje auta uz rijeku bila je neka vrsta izleta bez žena. Dok su one čistile kuću, muški bi bili poslani da ne smetaju, na društveno koristan rad pranja auta uz rijeku.

Mnogima je Željeznica bila omiljena za pranje auta uz rijeku. Sklon sam tvrdnji da je Željeznica bila za ljubitelje pranja auta uz rijeku ono što je tih godina bio Woodstock za ljubitelje rock muzike!

Mnoštvo auta uz rijeku, atmosfera ljubavi u zraku...

No, mi smo bili "alternativci" pa smo se vremenom ustalili uz onu rječicu koja teče desno od puta kad se iz Semizovca krene prema Tuzli, tamo gdje danas Halid ima pumpu. Kada bi ugledali spomenik Radivoju Koraću stari bi skroz usporio jer smo bili blizu "našeg mjesta za pranje auta uz rijeku".

Pranje auta uz rijeku bio je vrhunac ljubavi prema kućnom ljubimcu tih godina. Prvo bi navalili da operemo našu ljubljenu Škodu pa tek onda užinali ono što bi nam stara zapakovala.

Sa velikom ljubavlju smo trljali karambolke Purolom i uništavali svaku tačkicu rđe. Djeci nije bilo dozvoljeno da učestvuju u najatraktivnijem dijelu pranja auta uz rijeku - pljuskanjem po krovu i šoferšajbi vodom iz kante.

Reda mora biti!

Spektakularno pljuskanje iz kante je izvodio stari, a djeca bi, kad bi voda pljusnula, navalila da spužvama i krpama mašu po limu i staklu i "iskoriste mlaz". No, bilo nam je dozvoljeno da pljuskamo gumene prostirke i da "jelenskom kožicom" brišemo stakla.

Što jest-jest!

Kada bi se sve to osušilo krenuli bi za Sarajevo na ručak pobjedonosno utvrdivši da "to nije više isti auto" i da "nas stara neće prepoznati kad zatrubimo ispred kuće"!

Gdje izaći u subotu

U našoj staroj dobroj rubrici Gdje izaći u subotu preporučujem vam koncert Sarajevo Big Banda i gostiju u Domu mladih.

Sarajevo Big Band poziva: Loša, Sula, Žera i Šaran u novom izdanju

Kako album još nije izašao i nemam pravo da stavljam pjesme na youtube, skontah da mogu montirati teaser, preview i s njim vas nagovoriti da dođete na koncert i poslušate album kad izađe:

Posebna zanimljivost je drugi CD gdje su snimljene instrumentalne verzije pjesama sa solo dionicama renomiranih gostiju Big Banda.Pored buduće primjene u kafićima, u programima radio i TV stanica (Intermezzo) mislim da je za moje muške čitatelje vrijeme da u autu zamijene svoju već ohabanu "kasetu za muntanje koka" s ovom uhu ugodnom glazbom uz koju ih očekuju novi uspjesi:

Eto to je bila današnja kolumna koja se ipak neće zvati Kako su se nekad prali automobili uz rijeku nego će imati društveno korisniji i angažovaniji naslov Sarajevo Big Band.

Reda mora biti!

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije