Zuckerberg otvorio dušu: "Priznajem, podlegli smo pritisku"

2
Radiosarajevo.ba
Zuckerberg otvorio dušu: "Priznajem, podlegli smo pritisku"

"Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg imat će skrušen ton kada se pojavi pred Kongresom ove sedmice, a američkim zakonodavcima planira reći da "uprava Facebooka nije učinila dovoljno da spriječi štetan učinak alata koje ima", pisao je portal Politico još 2018. godine.

"To vrijedi za lažne vijesti, strano uplitanje u izbore i govor mržnje", govorio je tada milijarder. "Nismo dovoljno široko sagledali svoju odgovornost i to je bila velika pogreška. Bila je to moja pogreška i žao mi je.

Pokrenuo sam Facebook, vodim ga i odgovoran sam za ono šta se ovdje događa", napisao je tada, u travnju prije šest godina, prije svjedočenja pred Odborom za energiju i trgovinu Zastupničkog doma američkog Kongresa. Bilo je to vrijeme kontroverzi oko Cambridge Analytice i ruskog uplitanja u izbore u SAD-u 2016. godine, kad je pobijedio Donald Trump.

Evo šta trebate znati o raku gušterače: Zovu ga i "tihi ubica"

Zuckerberg, šef kompanije Meta, koja u svojem portfelju uz Facebook ima i društvenu platformu Instagram i aplikaciju za slanje privatnih poruka WhatsApp, u međuvremenu je potpuno promijenio ploču.

Ovih je dana poslao novo pismo američkom Kongresu, točnije Odboru za pravosuđe i njegovu predsjedavajućem, republikancu Jimu Jordanu.

Osnivač Facebooka: Bidenova administracija je vršila pritisak da cenzurišemo sadržaj o COVID-u

U pismu Jordanu Zuckerberg je rekao da mu je žao što je kompanija pokleknula pod "pritiskom Bijele kuće" i cenzorirala dio sadržaja o pandemiji Covida-19.

"Visokopozicionirani dužnosnici Bidenove administracije i sama Bijela kuća mjesecima su vršili pritisak na naše timove da cenzuriraju dio sadržaja, uključujući humor i satiru. Pritisak vlade nije bio u redu, a u budućnosti namjeravamo odbiti takve pokušaje", napisao je Zuckerberg.

Njegovo pismo nije bilo namjenjeno javnosti već je u medije procurilo iz središnjice republikanske stranke koja je Metin novi pristup pozdravila kao pobjedu u borbi za slobodu govora. Osim toga, stožer republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa požurio je pismo iskoristiti kako bi ocrnio administraciju Biden-Harris, optužujući je za cenzuru medija.

Zuckerbergovo bogatstvo raste nevjerovatnom brzinom: Jutros zaradio 29 milijardi dolara

Pišući o slučaju, britanski Guardian podsjeća da je tokom pandemije Facebook imao alate kojima je korisnike upozoravao na dezinformacije kada bi komentirali ili lajkali postove s potencijalnim lažnim informacijama o Covidu. Firma je također brisala postove kojima su se kritikovala cjepiva ili su sugerirali da je virus razvijen u kineskom laboratoriju.

"Vjerujem da smo donijeli neke odluke koje danas ne bismo donijeli. Uvjeren sam, a to sam već tada rekao našim timovima, da ne bismo trebali kompromitirati naše standarde o sadržaju zbog pritiska bilo koje administracije. Spremni smo uzvratiti ako se ovako nešto ponovi", napisao je Zuckerberg.

U reakciji na vijest, Bijela kuća manje-više je ponovila stav da bi vlasnici društvenih mreža trebali "samostalno donositi odluke" o sadržaju na umu imajući svoj utjecaj na građane.

"Suočeni sa smrtonosnom pandemijom, poticali smo odgovorno djelovanje u svrhu zaštite javnog zdravlja i sigurnosti", napisala je u priopćenju Bijela kuća. "Naše je stajalište jasno i dosljedno: smatramo da bi tehnološke firme i drugi privatni akteri trebali uzeti u obzir učinke koje njihovi postupci imaju na američke građane, dok samostalno donose odluke o informacijama koje iznose."

U Europi nemaju takvih problema. Francuska vlada prije nekoliko je dana uhapsila Rusa Pavela Durova, vlasnika i osnivača društvenog kanala Telegram. Durov je uhapšen u sklopu istrage o propustima u moderiranju sadržaja na toj platformi na kojoj su se, prema nalazima istražitelja, namnožile kriminalne skupine i žestoko je koriste za ilegalne aktivnosti, piše Jutarnji List.

Ostatak pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak