Zuckerbergovo bogatstvo raste nevjerovatnom brzinom: Jutros zaradio 29 milijardi dolara

0
Radiosarajevo.ba
Zuckerbergovo bogatstvo raste nevjerovatnom brzinom: Jutros zaradio 29 milijardi dolara
Foto: EPA - EFE / Mark Zuckerberg

Osnivač i izvršni direktor kompanije Meta, Mark Zuckerberg, ostvario je značajan profit između jutarnje kafe i pauze za ručak, s neto bogatstvom koje se povećalo za više od 29 milijardi dolara.

Njegovo trenutno procijenjeno bogatstvo prema Bloombergovom indeksu milijardera iznosi preko 140 milijardi dolara.

Cijene dionica Mete skočile su za više od 21 posto nakon vijesti o tromjesečnoj dividendnoj isplati od 0,50 dolara po dionici, planiranoj za 26. mart.

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Zuckerberg, vlasnik otprilike 350 miliona dionica kompanije prema američkoj Komisiji za vrijednosne papire, može očekivati godišnja primanja od približno 700 miliona dolara od dividendi, pod uvjetom da ne proda ili ne kupi dodatne dionice kompanije, piše CNN.

Iako dividende često izazivaju uzbuđenje među dioničarima, priznaje se i njihova kritika zbog mogućeg umjetnog povećanja vrijednosti dionica bez ulaganja u zaposlenike ili temeljna poboljšanja poslovanja.

Navedeni porast u Zuckerbergovom bogatstvu nagovještava izazove s kojima se suočavaju dionice Mete, posebno nakon što je Zuckerberg, zajedno s drugim liderima društvenih medija, svjedočio pred Senatskim odborom za pravosuđe o rizicima koje njihovi proizvodi predstavljaju za mlade ljude.

Zuckerberg je bio pod pritiskom internih Metinih dokumenata koji su sugerirali da kompanija procjenjuje životnu vrijednost tinejdžera na 270 dolara, kao i Metine transparentnosti u pogledu načina na koji unovčava korisničke podatke.

Mark Zuckerberg počeo uzgajati stoku: 'Od svih mojih projekata, ovaj je najukusniji'

Mark Zuckerberg počeo uzgajati stoku: 'Od svih mojih projekata, ovaj je najukusniji'

Zuckerberg se izvinio prisutnim roditeljima koji kažu da su njihova djeca žrtve društvenih mreža.

"Žao mi je zbog svega što ste svi prošli. Niko ne bi trebao prolaziti kroz stvari koje su vaše porodice pretrpjele i to je razlog zašto toliko ulažemo i nastavit ćemo ulagati napore u cijeloj industriji kako bismo bili sigurni da niko ne mora prolaziti kroz stvari koje su vaše porodice morale trpjeti", rekao je Zuckerberg. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije