Elon Musk se pohvalio: Njegova kompanija uspješno ugradila čip u mozak čovjeka

3
Radiosarajevo.ba
Elon Musk se pohvalio: Njegova kompanija uspješno ugradila čip u mozak čovjeka
Foto: EPA-EFA / Elon Musk

Prvi ljudski pacijent primio je implantat od startupa Neuralink u nedjelju i dobro se oporavlja, izjavio je osnivač kompanije i milijarder Elon Musk.

"Prvi rezultati pokazuju obećavajuće otkrivanje impulsa neurona", rekao je Musk u objavi na društvenoj mreži X u ponedjeljak. Impulsi predstavljaju aktivnost neurona, koje Nacionalni institut za zdravlje opisuje kao stanice koje koriste električne i kemijske signale za slanje informacija po mozgu i tijelu.

Uprava za hranu i lijekove SAD-a odobrila je kompaniji prošle godine provođenje prvog ispitivanja kako bi testirala svoj implantat na ljudima, ključni korak u ambicijama startapa da pomogne pacijentima da prevladaju paralizu i niz neuroloških stanja.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

U septembru je Neuralink izjavio da je dobio odobrenje za regrutaciju za ljudski klinički pokus. Studija koristi robota za kirurško postavljanje implantata mozak-računalo (BCI) u područje mozga koje kontrolira namjeru kretanja, rekao je ranije Neuralink, dodajući da je njegov početni cilj omogućiti ljudima kontrolu računalnog kursora ili tipkovnice samo pomoću svojih misli.

Implantati "ultrafinih" niti pomažu pri prijenosu signala u mozgu sudionika, rekao je Neuralink. Prvi proizvod iz Neuralinka nazvat će se Telepatija, rekao je Musk u posebnoj objavi na X-u. PRIME studija startapa je ispitivanje bežičnog mozak-računalo sučelja kako bi se procijenila sigurnost implantata i robotske hirurgije, piše Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije