Elon Musk objavio video: Tesla predstavila novu generaciju robota

1
Radiosarajevo.ba
Elon Musk objavio video: Tesla predstavila novu generaciju robota
Foto: X.com / Druga generacija Teslina robota

Kada je Tesla najavila ambiciozne planove vezane uz humanoidne robote, prizor čovjeka zamaskiranog u robota bio je prilično humorističan, no nije prošlo puno vremena od plesača koji je zamaskiran u robota do - stvarnog humanoidnog robota koji ima prilično dobre plesne pokrete.

Na platformi X Elon Musk pohvalio se s novom generacijom robota Optimus na kojoj su napravljena brojna poboljšanja i već sada se čini kao skoro pa finaliziran proizvod.

U razvoju novog Optimusa Tesla je iskoristila svoje znanje i stručnost u područjima poput električnih motora, baterijske tehnologije i umjetne inteligencije koju su razvili za svoj program autonomne vožnje te su na dobrom putu da jednom, možda i ranije nego se to očekivalo, njihovi roboti polako krenu sudjelovati u nekim ljudskim aktivnostima.

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Nova verzija robota, kako je vidljivo iz videa, sada je 30 posto brža u odnosu na prethodnika, a povećanju brzine hodanja pomoglo je i smanjivanje težine od deset kilograma.

Iz Tesle naglašavaju i poboljšani balans Optimusa, a to možemo vidjeti i po načinu na koji radi čučnjeve, a veliki napredak napravljen je i s načinom na koji pomiče ruke, odnosno šake i prste. Dok nama nije problem podizati predmete i primijeniti dovoljan stisak da bi predmet podigli, ali ga pri tome ne bi razbili ili oštetili, za robote je to prilično kompliciran zadatak. No kako vidimo na primjeru s jajem, Optimus se odlično snalazi i s balansiranjem prstima.

Potez koji su mnogi osudili: Elon Musk na X vratio kontroverznog teoretičara zavjera

Potez koji su mnogi osudili: Elon Musk na X vratio kontroverznog teoretičara zavjera

Tesla će nastaviti s daljnjim razvojem i testiranjem ovog robota, a prema Electreku, ne bi trebalo proći puno vremena prije nego ga ova kompanija počne koristiti u svojim proizvodnim procesima.

U budućnosti, kada se robot pokaže sposobnim i za kompliciranije zadatke, kompanija ga namjerava ponuditi na tržištu. Potražnja za njim trebala bi biti velika, odnosno ogromna, barem prema izvršnom direktoru kompanije. Naime, kada je nedavno govorio o Optimusu, još prije demonstracije nove generacije, Musk je rekao kako je njihov robot iznimno podcijenjen, a potražnja za njim bi mogla iznositi čak 10 do 20 milijardi komada.

Teslin cilj je da humanoidni roboti prvo zamijene ljude na nekakvim opasnim i ponavljajućim poslovima, dok bi jednog dana mogli služiti i kao naši kućni pomoćnici, obavljati kupovinu za nas i slično. No jasno, uprkos velikom napretku robotike, od tog smo dana još prilično udaljeni, piše Zimo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije