Elon Musk stigao u Izrael: Upitan pristup njegovom satelitu za Pojas Gaze?

3
Radiosarajevo.ba
Elon Musk stigao u Izrael: Upitan pristup njegovom satelitu za Pojas Gaze?
Foto: MAARIV / Elon Musk u posjeti Izraelu

Izrael je ugostio Elona Muska u ponedjeljak, tvrdeći da su postigli sporazum u načelu za korištenje Starlink komunikacija njegove kompanije SpaceX u Gazi, gdje je pauza u ratu protiv Hamasa usklađena s posjetom ovog tehnološkog preduzetnika.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog je zakazao popodnevni sastanak s Muskom. Pridružit će im se rodbina talaca koje drži Hamas u Gazi, a također će razgovarati o "potrebi da se djeluje protiv porasta antisemitizma na internetu", navodi Herzogov ured.

Prošlog mjeseca, dok je rat buktao nakon niza ubistava i otmica koje je izveo Hamas na jugu Izraela, Musk je predložio korištenje Starlinka za podršku komunikacijskim vezama u Gazi pogođenoj prekidom napajanja, s "međunarodno priznatim organizacijama za pomoć".

Rukometaši BiH otputovali u Portugal: Evo kada igraju prvi meč baraža za SP

Rukometaši BiH otputovali u Portugal: Evo kada igraju prvi meč baraža za SP

Tada je izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi prigovorio, tvrdeći da će "Hamas koristiti to (Starlink) za terorističke aktivnosti".

Međutim, Karhi je u novom pristupu rekao u ponedjeljak da su Izrael i Musk postigli sporazum u načelu prema kojem "satelitske jedinice Starlinka mogu biti korištene samo u Izraelu uz odobrenje izraelskog Ministarstva komunikacija, uključujući Gazu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije