Radnici u Švedskoj štrajkuju protiv kompanije Tesla: Pročitajte šta im je poručio Elon Musk

0
Radiosarajevo.ba
Radnici u Švedskoj štrajkuju protiv kompanije Tesla: Pročitajte šta im je poručio Elon Musk
Foto: Collage / Elon Musk - Tesla

Bilo je potrebno skoro mjesec dana da radnici koji štrajkuju protiv Tesle u Švedskoj konačno dobiju odgovor od čuvenog šefa kompanije protiv sindikata. "Ovo je suludo", rekao je izvršni direktor Elon Musk u četvrtak, 24. novembra, na X-u.

Musk je odgovorio na vijesti da švedski radnici odbijaju isporučiti Tesline registarske tablice, pridružujući se talasu akcija u znak saosjećanja s mehaničarima koji su prestali servisirati Tesla automobile krajem prošlog mjeseca.

Oko 130 mehaničara započelo je stalni štrajk u oktobru nakon što je njihov poslodavac, podružnica Tesle u Švedskoj, najavio da neće priznati njihov radnički sindikat, navodi Expressen, podružnica CNN-a.

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Industrijska akcija ubrzo se proširila na radnike u pristaništu koji su počeli da blokiraju isporuke automobila Tesla u lukama u zemlji, na električare koji su prekinuli radove na održavanju za proizvođača automobila i druge radnike u Švedskoj.

"Ovdje se radi o dobrim platama, dobrim penzijama i dobrom osiguranju za sve naše članove koji rade u Tesli", objavio je švedski sindikat IF Metall, koji je pozvao na prvobitni štrajk, na svojoj web stranici.

Tesla prebacuje dio proizvodnje baterija iz Njemačke u SAD

Tesla prebacuje dio proizvodnje baterija iz Njemačke u SAD

"Dugo smo pregovarali sa Teslom. Oni su odbili da potpišu kolektivni (pregovarački) ugovor i krše osnovne principe na švedskom tržištu rada."

Radna snaga u zemlji je u velikoj mjeri sindikalizirana, sa oko devet od 10 radnika obuhvaćenih kolektivnim ugovorima.

Ali sindikalno udruživanje u Tesli pokazalo se teškim. Najmanje tri pokušaja američkih radnika da se organizuju propala su, uglavnom kao posljedica agresivne taktike kompanije i slabe zaštite radnika u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tesla prijeti kupcima: ‘Tužit ćemo svakoga ko proda auto u prvih godinu dana‘

Tesla prijeti kupcima: ‘Tužit ćemo svakoga ko proda auto u prvih godinu dana‘

Nacionalni odbor za radne odnose, američka savezna agencija, više puta je prozivao Teslu i Muska za nezakonite ili neprikladne aktivnosti protiv sindikata, kao što su ispitivanje zaposlenih, disciplinovanje ili diskriminacija radnika na drugi način jer podržavaju sindikate.

Ove godine je proizvođač automobila otpustio više od 30 pristalica sindikata u nastajanju u svom pogonu u Buffalu u New Yorku, samo nekoliko dana nakon što je najavljen pokušaj organizacije.

Musk, najbogatiji čovjek na svijetu, također je bio glasan o svom protivljenju sindikatima i izazvao bijes agencije za radne odnose kada mu je naložila da izbriše tweet iz 2018. koji je nagovijestio da će zaposlenici Tesle izgubiti svoje dioničke opcije ako osnuju sindikat.

Ipak, štrajkovi švedskih radnika mogli bi ohrabriti Tesline zaposlene u Njemačkoj, gdje ima veliku fabriku za proizvodnju električnih vozila i baterijskih ćelija.

Njemački sindikati izvršili su pritisak na kompaniju da provede kolektivni ugovor za svojih 11.000 radnika u fabrici u blizini Berlina, navodi Reuters.

Muškarac poginuo nakon što je navodno koristio autopilot kod Teslinog vozila: Donesena je presuda

Muškarac poginuo nakon što je navodno koristio autopilot kod Teslinog vozila: Donesena je presuda

IG Metall, moćni njemački sindikat, kaže da Tesla svoje radnike plaća manje od ostalih proizvođača automobila u Njemačkoj i da se rješava zaposlenih koji su prečesto bolesni. Više od 1.000 radnika u fabrici pridružilo se sindikatu tokom dana protesta prošlog mjeseca.

Ranije ove godine, Tesla je podnijela zahtjev za udvostručenje proizvodnog kapaciteta fabrike — koja se nalazi oko 30 kilometara od njemačkog glavnog grada — na milion EVs-a.

Ako do proširenja dođe, fabrika će prestići Volkswagenovu veliku fabriku u njemačkom gradu Wolfsburgu, ukravši joj krunu najveće fabrike automobila u Europi, prenosi CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije