Kompanija Elona Muska traži prvog volontera da mu u mozak ubace - čip i žice

0
Radiosarajevo.ba
Kompanija Elona Muska traži prvog volontera da mu u mozak ubace - čip i žice
Foto: Neuralink / Da li biste smjeli probati ovo?

Kompanija u vlasništvu Elona Muska, Neuralink, traži volontera za prilično neobičan eksperiment - naime kompanija istražuje kako ubaciti - čip u ljudski mozak.

Osnivač Neurolinka Dongjin DJ Seo rekao je za Bloomberg: "Kratkoročni cilj kompanije je izgradnja generaliziranog moždanog interfejsa i vraćanje autonomije onima sa oslabljenim neurološkim stanjima."

Postoji samo jedna "kvaka", a to je da su im potrebni volonteri kako bi mogli testirati kako će uređaj raditi na stvarnoj osobi. To znači da će neko morati dobrovoljno da se javi da mu se izbuši rupa u lubanji i da robot unutra ubaci uređaj, koji se sastoji od čipa, veličine otprilike jednog novčića, i sićušnih žica i elektroda tanjih od ljudske kose.

Sarajevo: Prikazan dokumentarac 'Planeta Sarajevo', evo gdje ga i vi možete pogledati

Sarajevo: Prikazan dokumentarac 'Planeta Sarajevo', evo gdje ga i vi možete pogledati

Prvobitno je kompanija planirala da dobije odobrenje za implantaciju ovog uređaja na deset pacijenata, ali je onda pregovarala o manjem broju sa FDA (Food and Drug Administration). Tačan broj odobrenih pacijenata nije poznat.

Musk ne želi da se zaustavi na stanjima koja utječu na mobilnost čovjeka. On ima ambicije da koristi čip i kod mentalnih poremećaja kao što su depresija i šizofrenija, pa čak i da "liječi" stanja poput autizma. Konačno, Neuralink želi da se pomakne dalje od obične medicinske aplikacije, navodeći da žele "otključati ljudski potencijal".

Musk predstavio revolucionarne čipove koje planira ugraditi u ljudski mozak

Musk predstavio revolucionarne čipove koje planira ugraditi u ljudski mozak

Seo je rekao: "Dugoročni cilj je da ovo bude dostupno milijardama ljudi i da se otključa ljudski potencijal i prevaziđe naše biološke mogućnosti."

Međutim, kompanija je već naišla na poteškoće u svom razvoju, suočivši se sa federalnom istragom 2022. godine nakon reakcije zaposlenih zbog testiranja na životinjama. Reuters je izvijestio da se osoblje Neuralinka požalilo da su testiranja na životinjama zastrašujuća. Istraga koju je sproveo Reuters pokazala je da je od 2018. do decembra 2022, kroz eksperimente, kompanija ubila oko 1.500 životinja, uključujući više od 280 ovaca, svinja i majmuna.

Smrt životinja nije nužno kršenje američke regulative o testiranju na životinjama, ali zaposleni tvrde da je broj uginuća možda bio veći nego što je potrebno zbog Muskovog žestokog zahtjeva za većim napretkom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije