Musk odgovorio: Da li ćemo uz njegov čip moći pohraniti naša sjećanja na kompjuter

Radiosarajevo.ba
Musk odgovorio: Da li ćemo uz njegov čip moći pohraniti naša sjećanja na kompjuter
PrtScr / Čip Elona Muska

Elon Musk sinoć je svijetu predstavio svoje najnovije tehnološko čedo, startup Neuralink.

Tačnije, riječ je o čipu kojeg ćemo, kako Musk vjeruje, u budućnosti ugrađivati u mozak i koji će nam, između ostalog, dati superherojske sposobnosti. 

I, ne samo to.

Uz pomoć ovog čipa, tvrdi Musk, nepokretni će moći prohodati. Moći ćemo mijenjati raspoloženja, streamati muziku direktno u naš mozak, vidjeti čudesne boje i čuti zvukove koje dosad nismo mogli.

A, pazite sad ovo - Musk je sinoć na eventu napravio i iznenađujuće poređenje - za svoj misteriozni čip je rekao da je poput nečega iz distopijske sci-fi serije Black Mirror.

Ovaj je komentar uslijedio nakon što ga je neko iz publike upitao da li će ova tehnologija eventualno omogućiti da spasimo i opet "proživimo" određena sjećanja.

"Da, zaista mislim da ćemo u budućnosti moći save-and-replay naša sjećanja", rekao je. "Znam da ovo zvuči kao epizoda Black Mirrora. Ali, oni su zaista dobri u predviđanju nekih stvari."

A, Black Mirror jeste imao epizodu koja se bavila ovim pitanjem - likovi u seriji mogli su snimati i ponovo proživiti neka sjećanja, ali posljedice su bile katastrofalne. 

Također, Musk je kazao da će se tehnologija eventualno koristiti i za transfer našeg uma

"Moći ćete uploadati i pohraniti vaša sjećanja, napraviti backup. Konačno, moći ćete ih downloadati u novo tijelo ili tijelo robota", dodao je Musk.

"Budućnost će biti čudna."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije