Musk predstavio svinju kojoj je u mozak ugradio minijaturni kompjuter

Radiosarajevo.ba
Musk predstavio svinju kojoj je u mozak ugradio minijaturni kompjuter
Foto: Neuralink / Elon Musk predstavio Gertrude

Elon Musk sinoć nas je upoznao s jednom vrlo posebnom svinjom - Gertrudom koja ima ugrađene elektrode u mozgu i poseban čip koji prate njenu moždanu aktivnost, prenose svjetski mediji.

Musk je Gertrude predstavio putem live-streama, objašnjavajući kako je implantat u njenom mozgu veličine običnog novčića.

Istaknuo je kako je implantat moguće ukloniti, pokazujući zatim svinju Dorothy i govoreći kako je ona jedno vrijeme imala implantat u mozgu, ali kako je isti vrlo brzo uklonjen.

Elon Musk predstavio Gertrude - undefinedFoto: Neuralink: Elon Musk predstavio Gertrude

Musk je rekao kako bi ovakvi uređaji mogli pomoći ljudskoj inteligenciji da ima veće šanse u borbi sa umjetnom inteligencijom, koju smatra "egzistencijalnom prijetnjom".

Iznio je i niz tvrdnji o potencijalnim mogućnostima ove tehnologije, govoreći kako bi se ona mogla koristiti za jednostavne stvari poput igranja video igara, ali i za one kompleksnije - mogla bi omogućiti nepokretnoj osobi da ponovo hoda.

Sve ovo radi kroz kompaniju Neuralink, a stručnjaci za neuronauku kažu da su, iako je misija Neuralinka da čita i stimulira moždane aktivnosti kod ljudi izvediva, planovi kompanije pretjerano amibiciozni. Dodaju kako se mali uređaji koji elektronski stimuliraju živce i područja mozga za liječenje gubitka sluha i Parkinsonove bolesti ugrađuju u ljude već decenijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije