"Sprema li se ovo on za apokalipsu?": Mark Zuckerberg gradi tajni bunker na Havajima

1
Radiosarajevo.ba
"Sprema li se ovo on za apokalipsu?": Mark Zuckerberg gradi tajni bunker na Havajima
Foto: EPA-EFE / Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg, šef Facebooka, navodno gradi kompleks na Havajima vrijedan 100 miliona dolara (oko 178 miliona maraka) - u kojem se nalazi podzemni bunker za 'apokalipsu' i koji ima vlastite izvore hrane i energije.

Projekt je u potpunosti tajan što, pojedini tvrdem sugerira da mogul društvenih medija pokušava prikriti svoje pripreme za sudnji dan.

Kompleks osnivača Facebooka pod nazivom Koolau Ranch već je djelomično izgrađen i oblikuje se kao jedan od najskupljih osobnih građevinskih projekata u modernoj historiji, otkriva istraživanje Wireda u imovinskim evidencijama i kroz razgovore s izvođačima.

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Kompleks na otoku Kauai sastojat će se od više od deset zgrada s dvije centralne vile koje će biti povezane tunelom koji vodi do podzemnog skloništa od 5000 kvadratnih metara s otvorom za bijeg do kojeg se može doći ljestvama, izvijestio je Wired pozivajući se na planove izgradnje. Imanje će sadržavati najmanje 30 spavaćih soba i 30 kupaonica, a također će sadržavati niz kuća za goste i grupu od 11 kućica na drvetu u obliku diska spojenih mostovima od užadi.

Podzemni bunker imat će životni prostor, ali i strojarsku prostoriju te će imati očigledna vrata od betona i čelika "otporna na eksploziju", javlja Wired.

Ostali izlazi i ulazi u zgradama kompleksa imat će vrata s koja će otključavati šifre, sve je zvučno izolirano, a knjižnica će imati tajna ili "slijepa" vrata, prema građevinskoj dokumentaciji. Kamere su već "posvuda", prema jednom radniku, a planovi pokazuju da jednu manju zgradu "gleda" više od 20 kamera.

Koolau Ranch ima još jednu karakteristiku koja pokazuje da izvršni direktor Mete možda zna za neku vrstu apokalipse. Prema Wiredovim izvorima, graditelji se nadaju da će kompleks biti potpuno samodostatan. Spremnik za vodu — skoro 17 metara u promjeru i 5.5 metara visok — zajedno sa sistemom pumpi bit će smješteni na imanju, gdje postojeće stočarstvo i poljoprivreda na 1400 hektara već osiguravaju izvore hrane.

Zuckerberg je izgradio zid od dva metra oko kompleksa i natjerao sve radnike, bez obzira na poziciju, da potpišu sporazum u kojem se obavezuju da neće otkrivati nikakve detalje oko radova na imanju.

Milijarder je potrošio 170 miliona dolara (303 miliona KM) za kupovinu zemljišta za izgradnju ovog ranča, koji on, njegova supruga i djeca doživljavaju kao svoju obiteljsku kuću, rekao je Zuckerbergov glasnogovornik za Wired. Meta nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije