Osnivač Facebooka: Bidenova administracija je vršila pritisak da cenzurišemo sadržaj o COVID-u

1
Radiosarajevo.ba
Osnivač Facebooka: Bidenova administracija je vršila pritisak da cenzurišemo sadržaj o COVID-u
Foto: EPA - EFE / Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg je rekao da su visoki službenici u Bidenovoj administraciji vršili pritisak na njegovu društvenu mrežu da cenzuriše sadržaj o COVID-19 tokom pandemije, dodajući da bi se odupirao ako bi se takvo što ponovilo.

U pismu datiranom 26. augusta, Zuckerberg je rekao da žali što nije ranije govorio o tom pritisku, kao i o nekim odlukama koje je donio vlasnik Facebooka, Instagrama i WhatsAppa u vezi sa uklanjanjem određenog sadržaja.

"U 2021. godini, visoki službenici iz Bidenove administracije, uključujući Bijelu kuću, neprekidno su vršili pritisak na naše timove tokom nekoliko meseci da cenzurišu određeni sadržaj o COVID-19, uključujući humor i satiru, i izrazili su veliko nezadovoljstvo kada se nismo slagali," napisao je Zuckerberg u pismu koje je objavio Odbor za pravosuđe na svojoj Facebook stranici.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Stop za bivšu snajku

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Stop za bivšu snajku

"Smatteram da je pritisak vlade bio pogrešan i žalim što nismo bili otvoreniji o tome," napisao je. "Također mislim da smo donijeli neke odluke koje, iz trenutne perspektive i uz nove informacije, danas ne bismo donijeli."

Bijela kuća i Meta nisu odgovorili na zahtjev za komentar izvan poslovnih sati u SAD-u.

Pismo je bilo upućeno Jimu Jordanu, predsjedniku odbora i republikancu. U objavi na Facebooku, odbor je nazvao pismo "velikom pobjedom za slobodu govora" i rekao da je Zuckerberg priznao da je "Facebook cenzurisao Amerikance".

U pismu, Zuckerberg je također rekao da neće davati nikakva sredstva za podršku izbornim infrastrukturnim projektima na ovogodišnjim predsjedničkim izborima kako ne bi "imao ulogu ni na jedan način" u novembarskom glasanju.

Tokom prethodnih izbora, koji su se održali 2020. godine tokom pandemije, milijarder je doprinijeo sa 400 miliona dolara preko Chan Zuckerberg inicijative, njegove filantropske organizacije koju vodi sa suprugom, kako bi podržao izbornu infrastrukturu, što je izazvalo kritike i tužbe od nekih grupa koje su tvrdile da je taj potez bio pristrasan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije