Novi detalji o atentatoru na Trumpa: Njegov komšija otkrio kakve je plakate držao u dvorištu

1
Radiosarajevo.ba
Novi detalji o atentatoru na Trumpa: Njegov komšija otkrio kakve je plakate držao u dvorištu

Susjed 20-godišnjaka koji je pokušao ubiti bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa rekao je da su u dvorištu kuće njegove porodice bili izloženi pro-Trumpovi natpisi, piše Newsweek.

Vlasti su identifikovale Thomasa Matthewa Crooksa kao napadača koji je pucao s krova dok je bivši predsjednik govorio na skupu u Butleru u Pennsylvaniji u subotu, a metak ga pogodio u desno uho. Jedna je osoba ubijena, a dvije su teško povrijeđene prije nego što je Crooksa ustrijelila Tajna služba.

Istražitelji rade na utvrđivanju što je motiviralo Crooksa da izvede napad. FBI je rekao da istražuje pucnjavu kao potencijalni čin domaćeg terorizma i vjeruju da je Crooks djelovao sam.

Još jedan udarac za Milorada Dodika: Iz PIC-a još jednom naglasili - entiteti unutar BiH nisu države

Crooksova politička opredjeljenja nisu jasna. Bio je registrovan kao republikanski glasač u Pennsylvaniji, ali podaci pokazuju da je donirao 15 dolara Demokratima 20. januara 2021. – na dan kada je američki predsjednik Joe Biden položio zakletvu.

Susjed u Bethel Parku, predgrađu Pittsburgha u kojem je Crooks živio, rekao je da su vidjeli pro-Trumpove natpise u dvorištu porodice prije nekoliko mjeseci.

Savez kolumnista | Dizdarević: Atentat na Trumpa - tragedija i farsa Amerike i svijeta

"Jedno vrijeme je definitivno imao natpise koji podržavaju MAGA pokret" rekla je Kelly Little za lokalnu televiziju WTAE-TV.

Crooks je 2022. završio srednju školu Bethel Park i radio je u staračkom domu udaljenom manje od kilometra od porodične kuće. Njegov kolega rekao je za CNN da nikada nije izražavao političke stavove na poslu te da nije bio "radikalan".

Oba Crooksova roditelja radila su kao socijalni radnici, izvijestio je CNN pozivajući se na evidenciju državnih licenci. Njegova majka registrovana je kao demokrat, dok je njegov otac registrovan kao libertarijanac.

Otkrivaju se novi detalji: Šta je atentator na Trumpa radio prije napada?

Matthew Crooks, otac mladog atentatora, rekao je za CNN u subotu da pokušava shvatiti "što se dovraga događa" i da neće javno govoriti o svom sinu dok ne razgovara s policijom.

Predsjednik Joe Biden pozvao je Amerikance da se suzdrže od iznošenja pretpostavki o motivima napadača.

"Još nemamo nikakve informacije o motivu napadača", rekao je Biden u nedjelju.

Pogledajte doček: Trump se pojavio prvi put nakon atentata

"Pozivam sve - sve, molim vas, nemojte pretpostavljati o njegovim motivima ili vezama. Neka FBI radi svoj posao, a njihove partnerske agencije neka rade svoj posao. Naložio sam da ova istraga bude temeljita i brza. Istražitelji će imati sve resurse koji su im potrebni da ovo obave", poručio je u svom apelu Biden.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak