Bivši agent Bijele kuće: "Postoje tri detalja sreće koji su spasili Trumpa"

1
Radiosarajevo.ba
Bivši agent Bijele kuće: "Postoje tri detalja sreće koji su spasili Trumpa"
Foto: EPA - EFE / Donald Trump

Bivši agent Bijele kuće, Joseph LaSorsa, koji je čuvao predsjednika Ronalda Reagana, smatra kako je potrebno povećati zaštitu svim bivšim predsjednicima.

Istaknuo je kako je Trumpa spasila brza reakcija tzv. kontrasnajperski tima te da bez njihove pravovremene reakcije bilo bi "hiljadu puta gore". Međutim, Tajna služba, koja se već suočava s teškim pitanjima o tome kako je dopušteno da se incident dogodi, kaže da nema planiranih promjena za sigurnost uoči konvencije u Milwaukeeju koja počinje u ponedjeljak.

"Zaštita će se promijeniti za bivše predsjednike", rekao je LaSorsa za DailyMail. "Razmotrit će se sve što je dovelo do ovoga. Ubuduće, pretpostavljam da sigurnosna zaštita za bivšeg predsjednika poput Trumpa neće ostati na istoj razini, vjerovatnije je da će njegovu razinu podići gotovo na razinu sadašnjeg predsjednika", istaknuo je bivši agent. Iako Trump već sada dobija visoku razinu zaštite kao bivši predsjednik, ona nije na istoj razini kao aktualnog predsjednik Bidena.

Muslimani danas obilježavaju Dan ašure: Znate li kako napraviti 'najstariji desert na svijetu'?

Muslimani danas obilježavaju Dan ašure: Znate li kako napraviti 'najstariji desert na svijetu'?

"Nije bilo promjena u našem operativnom sigurnosnom planu za ovaj događaj", rekla je Audrey Gibson-Cicchino, RNC koordinatorica Tajne službe na brifingu za novinare u Milwaukeeju. "Dakle, ja sam koordinatorica RNC-a. Mogu razgovarati s događajem Nacionalne predsjedničke sigurnosti. Planovi koje imamo nastavit će se odvijati kako jesu i uvjereni smo u te planove", odgovorila je upitana konkretno je li bilo promjena u planu zaštite bivšeg predsjednika.

Faktor sreće

LaSorsa kaže da je brza reakcija vladinog strijelca spriječila tragediju koja je mogla zahvatiti naciju. "Postoje tri detalja sreće koja su spasila život. Prvi je bila činjenica da je (Trump) okrenuo glavu. Drugo je da je strijelac imao samo 20 godina i nije bio bolji strijelac. I treće, kontrasnajperski tim je bio ondje i uklonio ga. To je spasilo još mnogo života. I ne znaš koliko, 10, 15, 20. Ne znaš što je moglo biti da ga nisu ubili. Sve u svemu, postojala je božanska providnost", rekao je trenutni sigurnosni savjetnik Sjeverne Karoline.

"Pola države bi već dugo bilo u nevolji zbog svega što su pokušavali napraviti kandidatu. To bi bila kulminacija koja bi vjerovatno pola zemlje gurnula preko ruba. Jako smo sretni. Kao država imali smo puno sreće", dodao je te nastavio: "Činjenica da je postojao kontrasnajperski tim koji ga je ubio prilično je slučajna i velika sreća za zemlju, jer ovo je moglo biti hiljadu puta gore". Podsjetimo, Trump je nakon napada pao na tlo, a nakon što se to dogodilo tjelohranitelji su skočili na njega da ga zaštite.

Šok

Dok su se dizali, Trump je podignuo šaku u zrak i pozvao svoje sljedbenike da se "bore" prije nego što su on i tjelohranitelji napustili pozornicu. Ta reakcija bivšeg predsjednika izazvala je mnoge reakcije javnosti.  "Radi se o tome da su mu dopustili da to učini i on je to učinio. Nisu mu htjeli držati ruke dole, pokušavali su ga natjerati da se pomakne, a on je tražio svoju cipelu u toj stresnoj situaciji. Razmisli o tome. Morate zapamtiti: pojedinci na tom položaju ne razmišljaju na isti način", objasnio je LaSorsa te nastavio:

"U šoku su. Dakle, ono što oni rade moglo bi potpuno negirati ono što vi pokušavate učiniti (kao agent), što se i dogodilo. Dakle, radili su ono što su trebali, a on je u biti radio što god je na umu. Ali izvukli su ga". Podsjetimo, Američki kongres već pokreće poteze za jačanje zaštite predsjedničkih kandidata. Međutim, LaSorsa ističe da se ne smije zaboraviti da su agenti ugrozili vlastiti život kako bi zaštitili Trupma. "Ne zaboravite da su bili u zoni ubijanja", rekao je LaSorsa, piše Direktno.hr.

Sve zanimljive informacije o atentatu na Donalda Trumpa čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije