Otkrivaju se novi detalji: Šta je atentator na Trumpa radio prije napada?

2
Radiosarajevo.ba
Otkrivaju se novi detalji: Šta je atentator na Trumpa radio prije napada?
Foto: X.com / Thomas Matthew Crook napadač na Donalda Trumpa

U 48 sati prije nego što je otvorio vatru na bivšeg američkoj predsjednika Donalda Trumpa, 20-godišnji Thomas Matthew Crooks je imao nekoliko posjeta u i oko svog rodnog grada u predgrađu Pittsburgha.

U petak, 12jula, otišao je u streljanu čiji je bio član i vježbao pucanje, otkriva CNN. Sljedećeg jutra Crooks je otišao u Home Depot, gdje je kupio ljestve, te je otišao u trgovinu oružjem, gdje je kupio 50 komada streljiva. Nije jasno je li Crooks koristio streljivo ili ljestve koje je kupio u subotu tijekom napada kasnije tog dana. 

Zatim je vozio svoju Hyundai Sonatu oko sat vremena sjeverno, pridruživši se hiljadam ljudi iz cijele regije koji su pohrlili na Trumpov skup u Butleru, Pennsylvania. Parkirao je automobil s improviziranom eksplozivnom napravom skrivenom u prtljažniku koja je bila povezana s odašiljačem koji je nosio. Zatim je, vjeruju istražitelji, upotrijebio svoje novokupljene ljestve da se popeo na obližnju zgradu i otvorio vatru na bivšeg predsjednika.

Želite biti vojnik Oružanih snaga BiH? Ministarstvo prima čak 400 kandidata u profesionalnu službu

Želite biti vojnik Oružanih snaga BiH? Ministarstvo prima čak 400 kandidata u profesionalnu službu

Dok istražitelji nastavljaju tražiti motiv koji stoji iza pokušaja atentata, oni pomno ispituju Crooksovo kretanje prije napada i pokušavaju sastaviti vremenski okvir njegovih postupaka koji su doveli do napada.

Ipak, gotovo 48 sati nakon pucnjave, istražitelji su iznenađeni jednom misterijom - nedostatkom tragova o mogućim motivima. Čak i nakon što su pregledali njegov telefon i pretražili njegov kompjuter i historiju pretraživanja i spavaću sobu, te intervjuirali njegovu obitelj i prijatelje, agenti još uvijek nisu pronašli dokaze koji bi upućivali na politički ili ideološki poticaj za pucnjavu, rekli su CNN-u izvori iz policije. Umjesto toga, čini se da dokazi koje su pronašli pokazuju tipične online aktivnosti uključujući interes za računalno kodiranje i igranje, rekli su izvori - a to je pokrenulo više pitanja.

Kao znak da je njegov napad mogao biti još destruktivniji, Crooks je na tijelu imao detonator na daljinski upravljač, a u prtljažniku njegovog automobila bila je metalna kutija s eksplozivom koja je žicama bila spojena na prijemnik, rekao je izvor iz policijskih snaga.

To sugerira da je napadač možda planirao daljinski pokrenuti eksploziju, a istražitelji razmatraju teoriju da je možda planirao odvraćanje pažnje tokom pucnjave.

Nejasno je kako je Crooks sastavio eksplozivne naprave pronađene u njegovom automobilu. Istražitelji koji su analizirali njegovu historiju online pretraživanja nisu pronašli nikakve naznake da je istraživao kako napraviti eksploziv kućne izrade.

Pušku kojom je Crooks pucao na Trumpa legalno je kupio njegov otac Matthew Crooks. Bilo je to jedno od više od 20 komada vatrenog oružja registriranog na starijeg Crooksa, koje se držalo u obiteljskom domu, prema evidenciji državne policije Pennsylvanije koju su pregledali istražitelji. Sve oružje je legalno kupljeno.

Napadač i njegov otac bili su članovi Clairton Sportsmen’s Cluba, streljane udaljene oko 25 minuta vožnje od njegove kuće, i uživali su tamo zajedno pucati. Rob Bootay, odvjetnik kluba, potvrdio je u izjavi da je mlađi Crooks bio član.

"Klub u potpunosti osuđuje besmisleni čin nasilja koji se dogodio", rekao je Bootay, dodajući da ne može "davati nikakve dodatne komentare u vezi s ovom stvari u svjetlu istrage koja je u tijeku."

Matthew Crooks, otac, nije odgovorio na zahtjeve CNN-a za komentar u nedjelju i ponedjeljak. U subotu navečer, prije nego što su dužnosnici javno potvrdili ulogu njegova sina u napadu, rekao je za CNN da pokušava shvatiti "što se dovraga događa", ali da će "pričekati dok ne razgovaram s policijom" prije nego što progovori o svom sinu .

Roditelji ubice, koji sarađuju s policijom, rekli su istražiteljima da se čini da Crooks nije imao prijatelja niti da je imao bilo kakve političke sklonosti. Ali, čini se da nisu znali mnogo o tome što se nedavno događalo u njegovom životu, rekli su izvori iz policije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije