Znate li kako se pravi zaprška i čemu tačno služi?

0
Radiosarajevo.ba
Znate li kako se pravi zaprška i čemu tačno služi?

Jedna od prvih stvari koju svi nauče kuhati je zaprška.

Kuhati je uvjetno rečeno jer zaprška se, kako joj ime otkriva, priprema prženjem i to brašna, a na čemu će se tačno pržiti to brašno ovisi o ukusu i o jelu u koje se zaprška dodajte. A dodaje u svašta, popravljajući pritom teksturu jela kao i okus, kojem daje prepoznatljivu notu koja nas vraća u bakinu i maminu kuhinju.

Bez zaprške se nekad nije spremalo niti jedno jelo na kašiku osim mesne čorbe, a i takvoj se ponekad dodavala kako bi bila zasitnija. To malo kulinarsko čudo od samo dva sastojka u novije je vrijeme došlo na zao glas kao teško za probavu, ali mnogima ne pada na pamet kuhati bez nje.

Spektakl u Sarajevu: Brega i Tifa pozdravili publiku u Domu mladih

Poznata je u gotovo svim svjetskim kuhinjama i može se pripremiti uz različite nivoe preprženosti brašna, što rezultira različitim nijansama u rasponu od "prljavo" bijele do smeđe, sve ovisno o namjeni.

Zaprška je temelj mnogih jela, naročito variva i gulaša te punjenih paprika, a ako već niste, svakako je pokušajte napraviti uz dodatak crvene paprike, kao što rade u Mađarskoj, ili ipak uz dodatak bijelog luka, bilo svježeg ili u granulama.

Recept koji se pamti generacijama: Sarme koje mirišu na djetinjstvo i maminu kuhinju

Želite li pravi starinski okus jela, tada ćete svoju zapršku napraviti s puterom. Važno je da bude jednaka količina brašna i masnoće.

Zgodna caka koja se ponegdje koristi mogla bi vam dobro doći: umjesto s uljem zapršku pokušajte napraviti s masnoćom koja se otopila za vrijeme pečenja mesa - samo je pomoću kašike pokupite s vrha, a preostalu tekućinu iskorstite za podlijevanje nakon što je brašno zaprženo i dobit ćete jako fin sos koji može proći i bez vrhnja, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak