Neobičan način pripreme: Otkrivamo malu tajnu za hrskavi domaći hljeb
Klasičnoj pripremi hljeba dodajte mali zaokret, pa ga ispecite u posudi s poklopcem i uživajte.
Na ovaj način će poprimiti hrskavu koricu izvana, a iznutra ostati mekan i spužvast, upravo perfektan za svaku vrsta uživanja u hladnim zimskim danima.
Poslužite ga još toplog s maslacem, od njega pripremite najfinije sendviče ili ga poslužite uz glavna jela, piše gastro.24sata.hr.
Potrebno:
500 g brašna
300 ml vode
2 kašikice suhog kvasca
1 kašika soli
1 kašika ulja
prstohvat šećera
Priprema:
U toploj vodi umutite kvasac i prstohvat šećera. Pustite da se pojave mjehurići, a za to vrijeme pomiješajte brašno sa soli. Dodajte kvasac i malo ulja, pa od toga zamijesite tijesto.
Pustite da se diže oko sat vremena, a zatim premijesite i pustite da se diže još 15 minuta do pola sata.
Prebacite u posudu s poklopcem koja može u pećnicu, na vrhu kruha napravite križić nožem, poklopite i pecite oko pola sata na 200 stepeni. Nakon pola sata poklopac otklopite i pecite otkriveno još 15 minuta. Izvadite iz pećnice, stavite na rešetku i pustite da se ohladi.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.