Za savršeno karamelizovan luk dodajte ovaj tajni sastojak prilikom prženja
Prženje luka je jedan od najosnovnijih i najčešćih koraka u pripremi jela, bilo da se radi o supama, varivima, sosevima ili prženim jelima.
Luk daje poseban ukus i miris, ali ako želite da vaša jela budu još ukusnija, postoji jedan mali trik koji će učiniti da prženi luk bude savršen.
Iako obično propržimo luk na ulju i dodajemo ostale sastojke, postoji jednostavan način da poboljšate ukus. S tajnim sastojkom - prstohvatom šećera - luk će se blago karamelizovati, čime ćete dobiti bogatiji i slađi ukus. Ovaj trik daje potpuno novu dimenziju, jer je šećer poznat kao univerzalni pojačivač okusa, koji može poboljšati i najjednostavnija jela.
BHmeteo: Danas povratak zime - evo i kakvo će vrijeme biti početkom naredne sedmice
Da biste postigli savršen karamelizovani luk, evo šta treba da uradite:
- U tavu sipajte malo ulja i komadić putera
- Kada se masnoća zagrije, dodajte sitno sjeckani luk
- Dodajte prstohvat šećera i dobro promiješajte
Iako je ovaj trik jednostavan, budite pažljivi da ne pretjerate sa šećerom, jer može lako uništiti ukuse i učiniti jelo previše slatkim. Kada pravilno izbalansirate šećer, dobit ćete bogatiji i ukusniji prženi luk koji će poboljšati svako jelo.
Sada, sljedeći put kad budete pržili luk, sjetite se ovog malog trika i uživajte u ukusima koji će vaše jelo podići na viši nivo.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.