Postupak za pečenje mesa u rerni: Ne treba vam ražanj uopće
Savršeno pečeno meso s hrskavom kožicom i sočnim mesom kulinarski je užitak kojemu rijetko ko može odoljeti.
Iako je pečenje mesa tradicionalno povezano s ražnjem, priprema u rerni sve je popularnija opcija, jer omogućava savršene rezultate u udobnosti vlastitog doma. No, ključ uspjeha leži u pravilnoj pripremi mesa, izboru začina i tehnikama pečenja koje osiguravaju ravnomjernu termičku obradu i bogat okus.
Kako peći meso u rerni?
Ukusno i mekano pripremljeno meso može se pripremiti i u rerni.
Ratovi nakon Ukrajine više neće biti isti: Nova tehnologija mijenja budućnost Zemlje
Priprema mesa u rerni:
Barem pola sata prije nego što ćete staviti meso u rernu, zagrijte je na 180 °C.
Nožem zarežite kožu na nekoliko mjesta. Meso položite na leđa i uz pomoć sjekača zarežite između kičme, tačno kroz sredinu kako biste otvorili obje strane prema gore. Počinjete od sredine slabina, sve do glave. Počinjete tako što zasiječete sjekačem, a zatim ga snažno udarate kako biste podijelili kičmu.
Za pečenje mesa trebat će vam veliki pravougaoni lim za pečenje u koji može stati meso. Meso začinite sa soli i stavite ga kožom prema dolje na kalup za pečenje. Ulijte oko centimetar vode na dno pleha. Pecite 90 minuta.
Izvadite meso iz rerne, okrenite s kožom od mesa prema gore, uklonite sokove od pečenja iz kalupa za pečenje i dodajte malo svježe vode, opet oko centimetar. Kožu mesa izbodite viljuškom na raznim mjestima kako ne bi došlo do pojave mjehurića ispod kože tokom pečenja. Premažite ga nečim što volite i vratite u rernu na još sat i po. Povećajte temperaturu pećnice na 200°C za posljednjih 30 minuta pečenja.
Meso izvadite iz rerne i izvadite ga iz kalupa za pečenje na tanjur za posluživanje. Postupak kako peći meso u rerni je vrlo jednostavan, a rezultat je ukusno, sočno i mekano glavno jelo, piše Net.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.