Za ljubitelje krompira: Pripremite domaći zdravi pomfrit

Radiosarajevo.ba
Za ljubitelje krompira: Pripremite domaći zdravi pomfrit

Za sve one koji ne mogu jesti hamburger bez krompirića ili koji jednostavno vole jesti krompiriće pa makar i same, s ovim receptom nećete morati brojati kalorije.

Krompir vam nije neprijatelj ali sve ovisi o njegovom načinu pripremanja. On može biti nezdrav ako ga vi odlučite tako pripremiti.

Mnogi restorani ili lanci brze hrane dvaput prže pomfrit kako bi bio dodatno hrskav. S ovim receptom postići ćete isti rezultat ali puno zdraviji.

Narezani krompir trebati ćete kuhati dvije do tri minute, zatim ocijediti, preliti maslinovim uljem i peći u pećnici. Kao rezultat, dobiti ćete zdravi pomfrit koji sadrži manje masnoće.

Da biste zadržali vlakna nemojte oguliti krompir već ga ostavite s kožom.

Tajni sastojak za zdravi pomfrit je parmezan koji dodatno stvara okus soli.

Recept za zdraviju verziju pomfrita

Sastojci

4 kašičice maslinovog ulja

4 srednja krompira za pečenje

1/2 kašičice soli

1/8 do 1/4 kašičice svježe mljevenog crnog bibera

1/4 šoljice mljevenog parmezana

Upute

Lim za pečenje obložite aluminijskom folijom, premažite s 2 kašičice maslinovog ulja. Stavite lim na stranu. Izrežite krompir po dužini na trake debljine jedan do dva centimetra. Prebacite u veliku zdjelu. Dodajte preostalo maslinovo ulje. Narezani krompir posolite i pobiberite. Na pripremljeni lim za pečenje rasporedite krompir u jedan sloj. Pecite u pećnici na 230 stepeni 12 minuta. Zatim okrenite krompir i pospite parmezanom. Pecite 10 do 12 minuta više ili dok ne omekšaju i poprime zlatnu boju.

Ako volite eksperimentirati, preskočite parmezan i isprobajte ova tri jednostavna recepeta.

Čili:

Pomfrit pripremite na isti način kao i s parmezanom ali dodajte 1/2 kašičice čilija u prahu i 1/2 kašičice paprike kada posolite i pobiberite. Nakon pečenja, svako posluživanje prelijte s 1/2 šoljice konzerviranog čilija.

Bijeli luk:

Dodajte 1/4 kašičice češnjaka u prahu.

Slatki krompir:

Zamijenite krompir za pečenje sa slatkim krompirom. Umjesto soli i crnog papra, pospite 1/4 kašičice mljevenog cimeta. Pecite u pećnici na 240, 20 do 30 minuta ili dok ne porumeni i omekša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak