Za iftar probajte nešto novo: Ukusna musaka sa krompirom i brokulama oduševit će cijelu porodicu

1
Radiosarajevo.ba
Za iftar probajte nešto novo: Ukusna musaka sa krompirom i brokulama oduševit će cijelu porodicu

Jedno od najomiljenih brzih i zasitnih jela koja se često pripremaju za ručak tokom radne sedmice je musaka.

U našim krajevima se tradicionalno priprema s krompirom i mljevenim mesom, ali postoje razne povrtne verzije, na primjer s tikvicama, dok je tradicionalna grčka musaka s patlidžanom.

Ovo je recept za musaku sa krompirom i brokulom.

Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'

Sastojci

  • 1 brokula
  • 500 g krompira
  • 40 g parmezana
  • 55 g putera
  • 50 g brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 1/2 kaščica muskatnog oraščića
  • mozarella ili neki tvrdi sir

Priprema

Brokulu narežite na cvjetove i kratko dinstajte u vreloj vodi. Krompir narežite i kuhajte 10-15 minuta. Otopite puter pa dodajte brašno. Pržite uz stalno miješanje dok smjesa ne dobije boju.

Ulijte mlijeko i sve vrijeme miješajte da se sastojci dobro sjedine. Posolite, zabiberite i pospite muškatnim oraščićem. Kuhajte dok se umak lagano ne zgusne uz stalno miješanje. Maknite sa šporeta i dodajte parmezan pa promiješajte.

Tepsiju nauljite i na dno stavite papriku. Nauljite i ćoškove. Ulijte bešamel da prekrije dno pa posložite krompir. Ponovno prekrijte bešamelom, pospite naribanom mozzarellom ili tvrdim sirom. Posložite brokulu i opet prelijte umakom pa pospite sirom. Zatim posložite krumpir, prelijte umakom i pospite sirom. Zatim posložite brokulu i opet prelijte bešamelom i pospite sirom.

Musaku pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 35 minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak