Ukusan ručak u zimskim danima: Napravite hrskavu piletinu u marinadi sa aromatičnim začinima
Piletina je najpopularnije meso jer je laganija i jednostavno se priprema, pa je dostupna svim dobnim grupama.
Ali kako ne biste pekli cijelo pile u rerni, a volite eksperimentisati s novim okusima i pikantnim začinima, isprobajte ovaj recept.
Pileći batci se mariniraju u aromatičnim začinima, peku se u rerni i meso je savršeno mekano, a hrskavo izvana.
Uživo iz Zagreba s utakmice kvalifikacija za Eurobasket: Hrvatska - Bosna i Hercegovina
Sastojci
- 4-5 bataka s karabatkom
- 180 ml jogurta
- 1 kaščica soli
- 1 kaščica čilija u prahu
- 1 kaščica mljevene slatke paprike
- 1 kaščica korijandera
- 1 kaščica bijelog luka u prahu
- 1 kaščica bibera
- 1 kaščica kurkume
- 1 kaščica garam masale (mješavina aromatičnih azijskih začina)
- 1 kaščica mljevenog đumbira
- 60 ml soka od limuna
- 60 ml ulja
- 1 kap crvene prehrambene boje
- 1 kap narandžaste prehrambene boje
Priprema
Napravite marinadu: Pomiješajte jogurt, so, čili u prahu, papriku, korijander, biber, kurkumu, garam masalu, bijeli luk u prahu, mljeveni đumbir, limunov sok, biljno ulje i boju za hranu.
Marinirajte meso: Meso dobro uvaljajte u marinadu sa začinima te ostavite sat vremena u frižideru.
Pecite: Posložite meso u tepsiju i prelijte preostalom marinadom. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko sat vremena. Na pola ih okrenite, piše Skuhaj.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.