Turska pizza ili pide: S ovom kombinacijom nećete pogriješiti
Specijaliteti turske kuhinje dugo su prisutni na našim prostorima, a zahvaljujući popularnosti turskih sapunica, posljednjih su nam godina postala bliža čak i ona jela koja se kod nas nisu udomaćila. A da li ste li čuli za pide? Mnogi nisu, riječ o jako popularnom jelu, čak i izvan granica Turske. Ponekad se naziva i turskom pizzom.
Ponajprije, tu je oblik, zbog kojeg je pide izvana hrskav, a iznutra sočan jer za razliku od pljosnate pizze, može podnijeti puno više nadjeva. Po pitanju nadjeva uobičajene su različite vrste sira, mesa i povrća, a kad govorimo o kombinacijama, omiljene su one koje uključuju mladi sir i začinsko bilje ili špinat i luk, zatim one s turskom kobasicom srodnom našem sudžuku i mrvljenim slanim sirom, pa one s mljevenom janjetinom, bijelim lukom i ljutim začinima te spoj umaka od paradjza i pečenog patlidžana. Sve nam to zvuči baš dobro, neće se biti lako odlučiti...
Pide s gljivama, fetom i kobasicom
Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"
- Sastojci
- 300 g brašna
250 ml tople vode
2 kašičice instant kvasca
1 kašičica granuliranog šećera
1 kašičica morske soli ili košer soli
2-3 kašike maslinovog ulja
1 glavica luka
4 češnja bijelog luka
200 g gljiva
200 g špinata
150 g feta sira
50 g sudžuka
1 crvena paprika
sol, biber
Priprema: Pomiješajte instant kvasac, šećer i toplu vodu. Ostavite na toplom mjestu da naraste pa dodajte brašnu pomiješanom sa soli. Napravite smjesu u ljepljivo tijesto pa ga ostavite na toplom dok se ne udvostruči.
Za nadjev zagrijte 1 kašiku maslinovog ulja, dodajte usitnjeni luk, bijeli luk, narezanu papriku i gljive. Pirjajte 10 minuta na srednjoj vatri, ugasite vatru i dodajte špinat, izmrvljeni feta sir i te sol i papar. Pustite da se ohladi.
Kako kod kuće ispeći savršenu pizzu: Stručnjak objasnio, mnogi padaju na prvom koraku
Nakon što se tijesto diglo, premijesite ga, oblikujte glatku kuglu i podijelite je na dva dijela te od svakog napravite kuglicu. Na lagano pobrašnjenoj površini razvucite kuglice tijesta u 2 ovalna oblika. Budite strpljivi jer tijesto je elastično pa će se vraćati u prethodni oblik.
Zagrijte pećnicu na 200 stepeni i obložite dva lima za pečenje papirom za pečenje.
"Louis XIII" je najskuplja pizza na svijetu i košta oko 10.000 eura: Evo od čega se pravi
Stavite prvi oval na pripremljeni lim za pečenje pa mu po sredini rasporedite polovicu nadjeva, ostavljajući kraj od oko 2 i pol centimetra. Presavijte strane prema nadjevu da djeluju kao okrajak pa stisnite na svakom kraju da postanu šiljasti. Po vrhu nadjeva poslažite narezani sudžuk, rubove premažite maslinovim uljem i ubacite pide u zagrijanu pećnicu. Pecite 25 minuta do pola sata.
Ponovite s preostalim tijestom i nadjevom, i poslužite kada bude gotovo, piše Slobodna Dalmacija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.