Kako kod kuće ispeći savršenu pizzu: Stručnjak objasnio, mnogi padaju na prvom koraku

1
Radiosarajevo.ba
Kako kod kuće ispeći savršenu pizzu: Stručnjak objasnio, mnogi padaju na prvom koraku
Foto: Screenshot / Youtube / Splitski pizzailo

Kako kod kuće ispeći što bolju pizzu, jedno je od onih vječnih pitanja na koje nam nikad nije dovoljno dobrih odgovora.

Ovaj put je za Slobodnu Dalmaciju odgovor dao pravi stručnjak, poznati splitski pizzaiolo Ratko Tomić Raja, koji se bavi izradom pizze već dugi niz godina.

Njegova strast prema toj omiljenoj poslastici i njenoj izradi učinila ga je popularnim među internet populacijom zahvaljujući prije svega YouTube video tutorijalima na kanalu Only Food and Horses.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

Ako ih do sada niste pogledali, ispravite to, jer nema teorije da vam ih u potpunosti prepričamo.

Uglavnom, pizzaiolo Raja odmah na početku govori kako mnogi od nas već u prvom koraku pravimo kardinalnu pogrešku.

"Nemojte koristiti namirnice koje su označene kao "za pizzu". U većini slučajeva to su niskokvalitetni ili namjenski proizvodi puni aditiva. Ako nemate novca za skuplje sastojke, jeftina pizza je opcija, ali jeste li spremni žrtvovati kvalitetu?", upozorava stručnjak te nastavlja sa savjetovanjem.

Za domaću pizzu, kazao je, nema potrebe kupovati skuplja i jača brašna.

"Dovoljno je koristiti glatko brašno tipa 550", objašnjava Ratko te kreće objašnjavati pojedinosti vezane uz tijesto.

"Ovisno o vrsti peći koju koristite, u tijesto možete dodati šećer i ulje kako biste dobili poželjniju boju, a vrsti peći je važno prilagoditi količinu vode u zamjesi. Ako radite "bakinu" pizzu bez rubova, nema potrebe za dodavanjem ulja i šećera", pojašnjava pizzaiolo te dodaje kako po pitanju kvasca preferira svježi, iako se sa sjajnim rezultatima može koristiti i suhi, samo će u tom slučaju receptu trebati određene prilagodbe.

Što se tiče temperature pečenja, upozorava stručnjak, najniža preporučena temperatura je 250 stepeni Celzijusa i to je stavka od izuzetnog značenja za uspješno ispečenu pizzu što više nalik onoj iz pizzerije.

"U nekim pećnicama može biti potrebno okretanje pizze ili pečenje na dnu rerne kako bi se ravnomjerno ispekla. Ako je pizza suha, možete staviti posudu s vodom u pećnicu kako bi se stvorila para. Također možete isprobati pečenje pizze tik ispod grijača, a zatim je premjestiti na dno pećnice", savjetuje pizzaiolo Raja te za kraj poručuje:

"Nemojte se previše brinuti o tome je li vaša pizza savršena ili ne. Pravite je s ljubavlju i uživajte u procesu. Budite uporni i istrajni jer početak može biti težak zbog previše informacija i načina izrade. Postoje izvrsne grupe na društvenim mrežama s predivnim ljudima spremnim pomoći, a također na YouTubeu možete pronaći savjete za izradu pizze od početnika do svjetskih prvaka. I naravno, zabavite se jer učenje uz zabavu ide lakše" zaključuje Ratko Tomić Raja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije