Trening za penzionere, 3. dio: Kako sačuvati 'funkcionalnu nezavisnost'

Radiosarajevo.ba

Dovoljno slobodnog vremena i ponovna mogućnost kretanja tokom cijele sedmice odlične su pretpostavke za intenziviranje fizičkih aktivnosti penzionera!

Naš trener Adnan Maljević, koji je u protekla dva mjeseca dijelio s nama online treninge za različite kategorije vježbača, ima još nekoliko savjeta za starije građane koji žele sačuvati svoju "funkcionalnu nezavisnost". 

"Govorili smo o brojnim pozitivnim efektima fizičke aktivnosti na psiho-fizičko zdravlje za starije osobe. Od toga da utječe na raspoloženje, do toga da jača imunitet i produžava vitalnost. Međutim, prema mom skromnom mišljenju, jedan od najvažnijih efekata redovne, kontinuirane, konzistentne i kvalitetne fizičke aktivnosti za starije osobe jeste produžetak funkcionalne nezavisnosti. Primjera radi, prošli vikend sam išao da posjetim svoju majku i čestitam joj 85. rođendan. Nije bilo struje, pa sam na ulazu rekao “nije bilo struje, morao sam se pješke popeti na 6. sprat”. Njen odgovor je bio “Pa, ako mogu ja, valjda bi trebalo da možeš i ti”. Činjenica da ona, u tim godinama, živi sama i da je potpuno funkcionalna i samostalna, za nju predstavlja nešto posebno i čini je sretnom. Ta funkcionalna samostalnost ne mora značiti odlazak u teretanu pet puta sedmično, niti trčanje polumaratona i slično. Ona podrazumijeva redovnu fizičku aktivnost u okviru doma, ali i na otvorenom, koja je usmjerena na zadržavanje mobilnosti, održavanje balansa/ravnoteže (mi bismo rekli motorne kontrole) i jačanje mišićnih struktura. To podrazumijeva da radimo vježbe, koje će omogućiti očuvanje integriteta i kvaliteta mišićnog tkiva, kako bismo efikasno i samostalno mogli obavljati svakodnevne poslove.

Radiosarajevo.ba: Vježbanje ne bi trebalo da je problem. Šta treba raditi i koliko često?

Maljević: Mislim da je najlakše držati se primjera vježbica koje smo davali u našim ranijim objavama. Prvi dio video treninga za penzionere bio je usmjerena na mobilnost i aktivaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak