Vježbe za penzionere u izolaciji: Neka ovo bude vrijeme vaše dobre forme

Radiosarajevo.ba
Vježbe za penzionere u izolaciji: Neka ovo bude vrijeme vaše dobre forme
Foto: PFHSC / Vježbe za penzionere uz Adnana Maljevića i Radiosarajevo.ba

Nastavljamo seriju treninga koju realiziramo u suradnji sa stručnjakom kineziologom Adnanom Maljevićem 

Nove odluke kriznih štabova na nivou Federacije BiH omogućile su osobama starijim od 65 godina da se slobodnije kreću i provedu malo više vremena na otvorenom, i to tri dana u sedmici. Nije to još uvijek dovoljno, ali je mnogo bolje nego biti zatvoren tokom cijele sedmice.

U našem prethodnom treningu za osobe starije životne dobi bilo je govora o tome zašto je važno da starije osobe vježbaju i kako nadomjestiti manjak kretanja. Danas vam donosimo novi set vježbica, koje možete integrisati u svoju svakodnevnu rutinu.

Prije toga, kratak razgovor s trenerom 

Radiosarajevo.ba: Adnane, osobe starije od 65 godina sada mogu više da se kreću. Znači li to da sada mogu prestati sa vježbanjem?

Maljević: Najprije, sjajno je da je našim starijim sugrađanima omogućeno da se slobodnije kreću, pa makar to bilo i samo 3 dana u sedmici. Vjerujem da će, pridržavajući se epidemioloških uputa, iskoristiti se tom prilikom, i češće provoditi vrijeme na zraku. Što se tiče vašeg pitanja, ja se iskreno nadam da neće prestati sa vježbanjem. Vježbice koje smo prezentirali prošli puta su bile uvodne vježbice, i takve su da se mogu primjenjivati svakodnevno. Ukoliko je šetnja bila malo duža, onda možete smanjiti broj ponavljanja za svaku vježbu ili ukupni broj serija svake od vježbni. Ako su neku vježbu radili 3x 10 ponavljanja, sada mogu raditi 2x8 ponavljanja.

Vježbe za penzionere uz Adnana Maljevića i Radiosarajevo.ba - undefined

Foto: PFHSC: Vježbe za penzionere uz Adnana Maljevića i Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba: Kako da potaknemo što veći broj građana starije životne dobi da se aktiviraju?

Maljević: Mislim da ih je potrebno kontinuirano podsjećati na to koliko je vježbanje važno i dobro za njih. Kvalitetno i redovno vježbanje produžava vitalnost i unaprjeđuje kvalitet života. Pozitivno utiče na učestalost obolijevanja, na naičin da smo rjeđe bolesni i da brže ozdravljamo. Pozitivno utiče na mentalno zdravlje. Umanjuje rizik padova i u njihovim godinama vrlo neugodnih preloma kostiju, itd … Spisak pozitivnih efekata vježbanja i fizičke aktivnosti je zaista dug. Sve što je potrebno jeste učiniti vježbanje sastavnim dijelom svoje svakodnevnice, odvojiti neki kraći vremenski period u toku dana, i uživati u rezultatima. U cilju da pomognemo, snimili smo vježbice, koje možete pogledati u ovom videu.

 

 

Kvalitetno i redovno vježbanje produžava vitalnost i unaprjeđuje kvalitet života. Redovna fizička aktivnost umanjuje rizik padova i vrlo neugodnih preloma kostiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije