Pravilne vježbe za početnike i 5 razloga zašto treba izbjegavati fitnes izazove

Radiosarajevo.ba
Pravilne vježbe za početnike i 5 razloga zašto treba izbjegavati fitnes izazove
Foto: PFHSC / Vježbe za početnike

Fitnes izazovi, kojih je u vrijeme izolacije više nego inače, su generalno privlačni, jer kratko traju. Pa zar nije super privlačno, nakon što smo godinama “uzgajali” viškove oko struka, odjednom biti u prilici riješiti ih se za 21 dan ili za 30 dana, nekim magičnim vježbama? Zar nije sjajno da, nakon što smo godinama nezadovoljni kako izgledaju naše noge, imati “zategnute” mišiće i fino oblikovanu stražnjicu?

Međutim, u našem ranijem tekstu i video treningu, trener Adnan Maljević, cijenjeni stručnjak za kondiciju i zdravo kretanje, upozorio nas je da takve fitnes izazove treba izbjegavati. Ovo je prilika da o tome malo detaljnije porazgovaramo na ovu temu:

"Fitnes izazovi su postavljenj takoda da, kada se realiziraju, donose određenu dozu zadovoljstva, jer smo ostvarili postavljeni cilj (vježbali smo određeni broj dana). Istovremeno, i rekao bih na žalost, dovode i do suočavanja sa surovom realnošću – neostvarenim primarnim ciljem. Treba biti realan i iskren. Kada govorimo o početnicima, ne postoji vježba, niti program vježbi, koji će u tako kratkom roku dati rezultate kakvi se inicijalno obećavaju", konstatuje trener.

Šta je to, konkretno, toliko loše kod kratkotrajnih fitnes izazova?

Brojne su loše strane fitnes izazova, među kojima naročito treba skrenuti pažnju na slijedeće:

1. U pravilu su fokusirani na jednu grupu mišića. Naše tijelo je sastavljeno od većeg broja mišića, koji zajedničkim djelovanjem rezultiraju finim, gracioznim, elegantnim i sinhronizovanim pokretima. Ako već koristimo sve mišiće (sa razlogom ih ima više od 600 u našem tijelu), onda ih sve treba i trenirati.

2. Zahtijevaju vježbanje svaki dan. Pojednostavljeno, mi vježbanjem mišiće izlažemo stresu, povrjeđujemo ih, nanosimo im oštećenja. Tokom odmora, uz kvalitetnu i izbalansiranu ishranu, dovoljno vode i ostalih važnih nutrijenata, mišići se oporavljaju, oblikuju i jačaju. Ako mišiće konstantno izlažemo stresu, a ne dajemo im priliku za oporavak, mi sebi više nanosimo štete vježbanjem, jer narušavamo imunitet. Postajemo sve slabiji i sve podložniji raznim bolestima, infekcijama, virusima, i sl. A to nam, u vremenu pandemije, najmanje treba.

3. Zagovaraju pristup “iste vježbe za svakoga”. Ako se osvrenemo oko sebe, vrlo brzo ćemo shvatiti: mi se svi razlikujemo po visini, težini, specifičnoj anatomiji (neko ima duže ruke/noge/trup), itd. Razlikuju se i naše ambicije, želje i fitnes ciljevi. I kao što za istu bolest ljudi piju različite lijekove, tako i za rješavanje “fitnes problema” imamo zajedničke ciljeve, ali ih rješavamo različitim vježbama. Nisu sve vježbe dobre za svakoga.

4. Promovišu ideju da jedna vježba može dovesti do vašeg cilja. Kako bi to bilo sjajno kada bi postojala jedna vježba, koja je pogodna za rješavanje nekog fitnes problema. Međutim, složenost ljudskog tijela, ipak, traži raznovrsnost u vježbanju. “Jednovrsnost”, ako tako mogu da kažem, vodi u prerazvijenost jednog dijela tijela, i uvodi asimetrije i disfunkcije. A mi vrlo dobro znamo da je ljepota u simetriji, a da kvelitet života zavisi od funkcionalnosti pokreta, a ne od broja urađenih “trbušnjaka” ili “iskoraka” i sl.

5. Opasni su za zdravlje jer su fokusirani na “šta treba uraditi/koju vježbu”. Jedna je stvar šta treba uraditi, tj. koju vježbu treba izvesti i koliko puta. Potpuno je drugo pitanje “kako se ta vježba izvodi”, da bismo izbjegli povrjeđivanje i ostvarili cilj. I na kraju, najvažnije je znati “zašto se neka konkretna vježba izvodi”. Fitnes izazovi su, u pravilu fokusirani na “šta”, a zanemaruju “kako” i “zašto”. To dovodi do povećane opasnosti od povrjeđivanja, naročito kod početnik", upozorava trener Adnan Maljević.

Pod pretpostavkom da ste vrijedno radili prvi dio vježbica za pripremu tijela za treninge, koje smo objavili na portalu Radiosarajevo.ba ranije, sada ste spremni i za neke složenije vježbe.  

"Vježbe koje smo ranije dali su bile usmjerene na uspostavu mobilnosti i stabilnosti ključnih segmenata u tijelu, i na pripremu za složenije kretne obrasce. U nadi da su te vježbice radili redovno, i po našim uputama, za narednih 15-tak dana smo pripremili set vježbica, koje će biti izazovnije za cjelokupno tijelo. Ove vježbe nisu zamjena za one prethodne, nego su dodatak. Vjerujem da će se čitateljima svidjeti. Istovremeno, trebaju znati da su ove vježbe, koje prikazujemo i objašnjavamo danas, priprema za još izazovniji trening, koji ih očekuje u našoj narednoj objavi. Zato, kad već ostajemo kući (a vjerujem da smo svi disciplinovani), onda iskoristimo to vrijeme i učinimo nešto dobro za svoje zdravlje", savjetuje vam trener. 

Pogledajte video i pridružite nam se:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije