Treba li ispirati tjesteninu nakon kuhanja? Većina pravi grešku u bitnom koraku
Kuhanje tjestenine trebao bi biti vrlo jednostavan posao, ali nije. Nakon što je žena otkrila da se u lonac s tjesteninom ne treba dodavati ulje i počela se pobožno toga pridržavati, shvatila je da još uvijek radim nešto pogrešno.
Naime, bolognese i ostali umaci skliznu s tjestenine, umjesto da je upiju i spoje s njom. "Mislila sam da je problem u gustoći umaka, pa sam ih pravila maltene do konzistencije betona, ali ni to nije uspjelo", rekla je žena.
"Ni mama mi u ovom slučaju nije bila od velike ponoći, jer prema njoj sve radim - savršeno. Skuham tjesteninu, isperem je vodom i ubacim u posudu s umako.
Božićna misa u sarajevskoj Katedrali: Neka se na blagdan života čuje glas protiv svakoga nasilja
Sva očajna "bacila sam se" u potragu na internetu i ubrzo sam shvatila da je ispiranje tjestenine nakon kuhanja problematična stavka", dodaje.
Slavna američka kuharica istarskih korijena, koja se specijalizirala za italijansku i talijansko-američku kuhinju, Lidia Bastianich u svojim brojnim medijskim pojavljivanjima otkrila je da tjesteninu nipošto ne bi trebalo isprati nakon kuhanja, jer ćete tako s nje maknuti škrob, pa onda neće upiti umak.
Testirali su trik: Da li je tjesteninu zaista bolje kuhati u hladnoj vodi?
"Nemojte ispirati tjesteninu. Ako to uradite, umak se neće zalijepiti za nju. Kada je tjestenina gotova, stavite je odmah u umak. Završite kuhanje tjestenine u umaku dok ne nestane al dente tekstura, upije umak i tjestenina je spremna za jelo", rekla je.
"Upotrijebite vodu od kuhanja tjestenine u umaku. Djeluje kao medij za ekstrakciju i miješanje začina i sastojaka umaka", istaknula je.
Lidia je otkrila da voda od kuhanja tjestenine uvijek dobro dođe te da se treba iskoristiti kod pravljenja umaka. "Na primjer, kada radite nešto jednostavno poput carbonare, potrebna vam je tečnost. Ako nemate temeljca, možete jednostavno uzeti vodu od kuhanja tjestenine i dodati je u tavu da napravite umak", istakla je.
Jeste li znali da možete skuhati tjesteninu za 60 sekundi? Domaćica otkrila trik kako da uštedite
Stručnjakinja je otkrila i da se voda od kuhanja tjestenine može iskoristiti za razrjeđivanje pregustog umaka, što bi meni definitivno pomoglo da sam to prije znala pa bi moji eksperimenti vjerojatno bili uspješniji.
Također, malo vode od kuhanja tjestenine možete dodati u jelo kako biste ga "oživjeli", a zatim ga možete podgrijati. "Isto tako, ako niste napravili dovoljno umaka, možete dodati malo vode da ga bude više", rekla je Lidia, javlja Net.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.