Tradicionalno jelo koje će oduševiti i nove generacije: Recept za najukusniju kukuruznicu

0
Radiosarajevo.ba
Tradicionalno jelo koje će oduševiti i nove generacije: Recept za najukusniju kukuruznicu

Pečenu kukuruznicu premažite džemom, ohladite, narežite i poslužite. 

Kukuruzno brašno često se koristi u kuhinji. Uz hljeb priprema se i kukuruzna palenta (ali i od žitarica poput zobi, ječma i prosa) te začinjena mašću ili kiselim mlijekom.

Ovaj put vam donosimo recept za kukuruznicu, tradicionalno jelo koje su mnogi obožavali. Također, u receptu umjesto kukuruznog brašna možete upotrijebiti i kukuruznu krupicu, piše Večernji list.

Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"

Sastojci

  • 20 g svježeg kvasca
  • 400 ml mlijeka
  • so
  • 400 g kukuruznog brašna
  • 2 jaja
  • 60 g šećera
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 80 g maslaca
  • 1 kašika naribane limunove korice
  • 20 g masti
  • 150-200 g džema od marelica

Priprema

Kvasac razmutite u toplom mlijeku, dodajte malo soli, a zatim umiješajte kukuruzno brašno.

Sočne turske pogačice s feta sirom i peršunom: Recept za brzinsku užinu

Mješavinu ostavite da odstoji na toplom oko sat vremena. Žumance pomiješajte sa šećerom, slatkim vrhnjem, maslacem, naribanom koricom limuna pa dodajte kukuruzno brašno i kvasac.

Na kraju umiješajte snijeg od bjelanaca. Smjesu izlijte u pleh (veličine 22×36cm) koji ste prethodno namastili. Pecite u rerni zagrijanoj na 180°C oko 30 minuta. Pečenu kukuruznicu premažite džemom, ohladite, narežite i poslužite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak