Tradicionalno jelo koje će oduševiti i nove generacije: Recept za najukusniju kukuruznicu
Pečenu kukuruznicu premažite džemom, ohladite, narežite i poslužite.
Kukuruzno brašno često se koristi u kuhinji. Uz hljeb priprema se i kukuruzna palenta (ali i od žitarica poput zobi, ječma i prosa) te začinjena mašću ili kiselim mlijekom.
Ovaj put vam donosimo recept za kukuruznicu, tradicionalno jelo koje su mnogi obožavali. Također, u receptu umjesto kukuruznog brašna možete upotrijebiti i kukuruznu krupicu, piše Večernji list.
Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"
Sastojci
- 20 g svježeg kvasca
- 400 ml mlijeka
- so
- 400 g kukuruznog brašna
- 2 jaja
- 60 g šećera
- 150 ml slatkog vrhnja
- 80 g maslaca
- 1 kašika naribane limunove korice
- 20 g masti
- 150-200 g džema od marelica
Priprema
Kvasac razmutite u toplom mlijeku, dodajte malo soli, a zatim umiješajte kukuruzno brašno.
Sočne turske pogačice s feta sirom i peršunom: Recept za brzinsku užinu
Mješavinu ostavite da odstoji na toplom oko sat vremena. Žumance pomiješajte sa šećerom, slatkim vrhnjem, maslacem, naribanom koricom limuna pa dodajte kukuruzno brašno i kvasac.
Na kraju umiješajte snijeg od bjelanaca. Smjesu izlijte u pleh (veličine 22×36cm) koji ste prethodno namastili. Pecite u rerni zagrijanoj na 180°C oko 30 minuta. Pečenu kukuruznicu premažite džemom, ohladite, narežite i poslužite.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.