Tradicionalni turski napitak od "zabranjenog sastojka": Kako napraviti najukusniji salep?

0
Radiosarajevo.ba
Tradicionalni turski napitak od "zabranjenog sastojka": Kako napraviti najukusniji salep?

Salep je ukusni, topli i slatki napitak koji je idealan za stresni period kroz koji svi ponekad prolazimo, ali se često pravi i tokom ramazana (sveti mjesec muslimana).

Salep u prahu je osušeno, mljeveno korijenje nekoliko vrsta divlje orhideje.

Kod nas se salep priprema od osušenog, samljevenog i prerađenog gomolja običnog kaćuna. Kaćun, vrani luk, liistovi su mu sabljasti i sočni. Cvjetići su bijeli ili ružičasti, skupljeni u klas.

RTV Slovenija tražila da se Izrael povuče sa Eurosonga

 Pripema salepa, od livade do čaše, teče ovako:

Gomoljke se vade, peru od zemlje, očiste od opni i kratko prokuhaju, najbolje u surutki. Zatim se suše prvo na zraku, potom u sušnici, dok ne postanu skoro kristalno prozirne, potom se stucaju u prah, prosiju i čuvaju u suhim prostorima.

Evo koji su vam sastojci potrebni:

1 l vode (ili mlijeka), 1 kašika salepa u prahu, šećer, cimet ili đumbir

Upute za pripremu ovog ukusnog napitka:

Tajni sastojak za brzi bologneze: Jedinstven i savršen okus uz mali trik kuhara

Kašiku salepa u prahu pomiješati sa čašom mlake vode da ne bude grudvica. Kad voda u šerpi uzavri, dodati šećer, prokuhati kratko vrijeme, pa dodati umućeni salep. Kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne dobije gušća, pomalo sluzava tečnost. Sipa se u staklene čaše, pa se po površini pospe prah đumbira ili cimeta.

Koristi se i kao sredstvo za liječenje upala sluznice crijeva i želuca, a posebno kod probavnih smetnji.

Salep oštećenu sluzokožu probavnog trakta oblaže zaštitnim slojem koji spriječava daljnja oštećenja i omogućava oštećenim mjestima da se oporave.

Zaista je divan, spremite ga i vi kod kuće!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak