Isprobajte recept za torrone, neodoljivu italijansku poslasticu
Turrón ili torrone je desert koji dolazi iz Italije. Prema pričama, recept za ovaj kolač nastao je davne 1441. godine zbog vjenčanja vojvode i vojvotkinje od Milana, Biance Marie Visconti i Francesca Sforze.
Delikatesa, koja okusom i teksturom podsjeća na karamel bombone, pravi je specijalitet kojeg mnogi obožavaju. Ako ga još niste probali, ili ne znate što biste si slatko sljedeće pripremili, predlažemo ovaj jednostavan recept.
Važno je napomenuti da se torrone najčešće pravi sa rižinim papirom, ili sa korama od oblatni.
Radnički se oglasio nakon divljačkog napada Lalatovića: 'Feđa Dudić je gospodin, ponosni smo'
Sastojci:
- 350 g smeđeg šećera
- 450 g meda
- jedan dl vode
- jedna kašika glukoze
- dva bjelanjka
- 500 g badema, pistacija, lješnjaka ili nekih drugih orašastih plodova
Priprema:
U zdjeli na vatri pomiješajte med, smeđu šećer, glukozu i vodu. Kuhajte na laganoj vatri dok smjesa ne dosegne temperaturu od 140 stepeni.
U velikoj posudi pomiješajte bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Lagano, neprestano miješajući, u bjelanjke ulijte vrelu karamelu koju ste prethodno pripremili i miješajte dok se sve ne sjedini. Kada se smjesa ohladi, u nju dodajte sjeckane i blago pečene orašaste plodove po izboru.
Sve sjedinite i smjesu izlijte na pobrašnjeni papir za pečenje.
Oblikujte je rukama u oblik pravougaonika i ostavite da se suši preko noći. Kada se smjesa stvrdne, isijecite je na kockice ili kriške i poslužite, piše Slobodna Dalmacija.
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.