Probajte spremiti ukusnu karamel tortu

Radiosarajevo.ba
Probajte spremiti ukusnu karamel tortu
Foto: Ilustracija / Ukusna karamel torta

Potrebno je: 8 bjelanaca, 4 kašika šećera, 3 kašike meda, kesica vanilin šećera, 3 kašike brašna, 3 kašike kakaoa, 50 g narendane tamne čokolade, 4 kašike milerama

Za karamel fil: 8 žumanaca, 2 kašike šećera, 2 kašike meda, 100 ml mlijeka, 100 g bijele čokolade za kuhanje, 2 kockice mliječne čokolade,* 50 ml slatke pavlake

Za karamel glazuru: 4 kašike žutog šećera u prahu, 75 ml slatke pavlake, 100 g bijele čokolade, 20 g maslaca

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Bjelancima dodajte šećer i umutite ih mikserom u čvrst snijeg. Dodajte brašno, kakao, vanilin šećer i izmješajte kutljačom.

Dodajte mileram, med, narendanu čokoladu i promješajte. Smjesu izlijte u kalup prečnika 24 cm koji ste prethodno obložili pek papirom.

Pecite 15 minuta, smanjite temperaturu na 170 stepeni i pecite još 15 minuta. Pečenu koru izvadite iz kalupa zajedno sa papirom, prevrnite na tacnu i lagano skinite papir. Kad se prohladi, presijecite je vodoravno da dobijete dvije kore. Miskerom umutite žumanca.

Na umjerenoj vatri otopite šećer. Skinite sa vatre i dodajte mlijeko. Vratite na tihu vatru i zagrijavajte uz neprestano miješanje dok se sav šećer ne otopi. Dodajte žumanca.

Zagrijavajtee na slaboj vatri uz neprestano miješanje žicom, dok se masa ne zgusne. Skinite sa vatre i miješajte dok ne prestane zgušnjavanje.

Vratite na vatru i uz miješanje zagrijavajte još oko pet minuta, povremeno skidajući sa vatre, da se žumanca ne zgrudvaju.

Kad dobijete glatku masu, skinite sa vatre i dodajte izlomljenu bijelu i mliječnu čokoladu i med.

Miješajte dok ne dobijete ujednačenu masu. Kad se fil ohladi, dodajte slatku pavlaku i umutite mikserom.

Oko prve kore stavite obruč za torte. Premažite je filom i prekrijte drugom korom.

Ostavite u frižideru da se stegne nekoliko sati, pa skinite obruč. Glazuru pripremite tako što ćete bijelu čokoladu istopiti u mikrotalasnoj rerni.

Na umjerenoj vatri otopite žuti šećer u prahu. Skinite sa vatre i dodajte tečnu slatku pavlaku. Vratite na tihu vatru i zagrjavajte uz neprestano miješanje dok se sav šećer ne otopi.

Skinite sa vatre i dodajte istopljenu bijelu čokoladu. Promješajte, dodajte maslac i mešajte dok se ne istopi.

Kratko je zagrijte na tihoj vatri da postane ređa kako bi se lakše premazala preko torte. Izlijte toplu karamel glazuru na sredinu ohlađene torte.

Špatulom lagano mažite glazuru od sredine ka obodu torte i postepeno je tanjite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije