Neobičan recept: Štrudla sa šljivama i makom

Radiosarajevo.ba
Neobičan recept: Štrudla sa šljivama i makom
Foto: Coolinarika / Štrudla sa šljivama i makom
Kako je vrijeme šljiva, a kod nas u Bosni je šljiva jedna stvarno posebna voćkica, donosimo vam recept za štrudlu sa šljivama i makom sa portala Recepti.
 
 
Sastojci 
 
12 kora za pitu
3 jajeta
1 dl ulja
150 ml grčkog jogurta
150 g šećera
80 g griza
1 kesica praška za pecivo
500 g šljiva
80 g maka
 
Priprema
 
1. Pripremiti sastojke. Šljive prepoloviti, izvaditi košpe i posuti s 50 g šećera.
 
2. Umutiti jaja s preostalim šećerom, dok ne pobijele, dodati ulje i nastaviti s mućenjem, zatim dodati grčki jogurt i griz pomiješan s praškom za pecivo. Sve sjediniti.
 
3. Jednu koru premazati s 3-4 kašike smjese od jaja, preklopiti drugom korom, ponavljati postupak još 4x, na petu premazanu koru posuti 1/4 maka.
 
4. Preklopiti sa 6 korom, na nju staviti 250 g šljiva (u 2 reda) i posuti sa 1/4 maka. Urolati. Cijeli  postupak: kora - smjesa - kora - smjesa - kora - smjesa - kora - smesa - kora - smjesa - mak - kora - šljive - mak - urolati.
 
5. Napraviti još jednu štrudlu sa ostatkom materijala. Obje štrudle premazati ostatkom smjese od jaja. Peći 20 minuta u zagrijanoj rerni na 180 C.
 
6. Prohlađene štrudle isjeći i poslužiti. Prijatno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije