Neobičan recept: Štrudla sa šljivama i makom
Radiosarajevo.ba
Kako je vrijeme šljiva, a kod nas u Bosni je šljiva jedna stvarno posebna voćkica, donosimo vam recept za štrudlu sa šljivama i makom sa portala Recepti.
Slasno / Recept za knedle sa šljivama: Lako, a ukusno
Preukusan / Recept: Pekmez od šljiva pripremljen u rerni
Preukusan / Recept: Pekmez od šljiva pripremljen u rerni
Sastojci
12 kora za pitu
3 jajeta
1 dl ulja
150 ml grčkog jogurta
150 g šećera
80 g griza
1 kesica praška za pecivo
500 g šljiva
80 g maka
Priprema
1. Pripremiti sastojke. Šljive prepoloviti, izvaditi košpe i posuti s 50 g šećera.
2. Umutiti jaja s preostalim šećerom, dok ne pobijele, dodati ulje i nastaviti s mućenjem, zatim dodati grčki jogurt i griz pomiješan s praškom za pecivo. Sve sjediniti.
3. Jednu koru premazati s 3-4 kašike smjese od jaja, preklopiti drugom korom, ponavljati postupak još 4x, na petu premazanu koru posuti 1/4 maka.
4. Preklopiti sa 6 korom, na nju staviti 250 g šljiva (u 2 reda) i posuti sa 1/4 maka. Urolati. Cijeli postupak: kora - smjesa - kora - smjesa - kora - smjesa - kora - smesa - kora - smjesa - mak - kora - šljive - mak - urolati.
5. Napraviti još jednu štrudlu sa ostatkom materijala. Obje štrudle premazati ostatkom smjese od jaja. Peći 20 minuta u zagrijanoj rerni na 180 C.
6. Prohlađene štrudle isjeći i poslužiti. Prijatno.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.