Recept: Pekmez od šljiva pripremljen u rerni

Radiosarajevo.ba
Recept: Pekmez od šljiva pripremljen u rerni
Foto: Naturala / Šljiva je na našim prostorima važna voćka

Pekmez od šljiva pečenih u rerni je preukusan, za ovaj recept u nastavku nisu potrebni konzervansi, već samo malo ruma, cimeta ili lavande.

Šljiva je na našim prostorima važna voćka i s to razlogom. Mnogi se sjećaju divnih dana kada se pekmez kuhao u kazanima. Ovaj recept, ipak, ne zahtijeva kazan, ali donosi nove ukuse, uz to priprema se u rerni što olakšava rad.

Možete dodati rum, pa čak i cimet, lavandu, majčinu dušicu, vaniliju... Zvuči interesantno!?

 Pekmez od šljiva pripremljen u rerni – sastojci:

3 kg šljiva

1 kg šećera

1.5 dl ruma

Vanilin šećer i cimet (po želji)

Šljive dobro operite, stavite na kuhinjsku krpu i posušite (možete ih i ostaviti da se same osuše). Izvadite košpice iz šljiva i preplovite ih. Kada budete pripremali voćke, odbacite sve one koje su oštećene. Ipak, najbolje bi bilo da su šljive što mekanije.

Rernu zagrijte na 200C. Šljive pomiješajte sa šećerom (i vanilinim šećerom, ako koristite), pa stavite u duboku tepsiju s poklopcem (što dublju imate). Ipak, pazite da tepsija ne bude pretrpana.

Poklopite tepsiju i stavite je na sredinu rerne. Držite poklopljeno prvih 30 minuta pečenja, pa promiješajte šljive. Ostavite da se krčka u rerni još 2 do 2,5 sata, bez poklopca, miješajući povremeno.

Kada se pekmez zgusne, dodajte rum (i cimet), pa pecite još 10 minuta. Izvadite iz rerne, pa pekmez sipajte u sterilizirane tople tegle i konzervirajte kao i inače.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije