Recept / Starinski domaći džem od šljiva

24. 08. 2017. u 15:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 3

Ovo je jednostavni, tradicionalni recept za pripremu džema od domaćih šljiva bez dodavanja konzervansa i drugih nezdravih dodataka.

To je zdravi recept jer ide i vrlo malo šećera i ništa umjetnih dodataka.

Ovako pripremljeni i pasterizirani džem bez problema se čuva godinu i više dana.

Potrebno:    

  • 7 kg šljiva
  • 1 kg šećera
  • cimet i/ili klinčić i/ili
  • 2 vrećice vanilin šećera (po želji)  

Priprema:  

Šljive oprati, povaditi košpice i naveče staviti u šerpu, zatim dodati šećer, otprilike na kilogram šljiva 150 gr šećera. Dobro promiješati i ostaviti preko noći da šljive dobro puste svoj sok. Nakon što su šljive odstajale 10-ak sati, staviti kuhati uz miješanje. Ako želite pred kraj kuhanja šljive možete samljeti štapnim mikserom i opet vratite na vatru.

Po ukusu u pred kraj kuhanja dodati cimet i/ili klinčiće i/ili 2 vrećice vanilin šećera, ali imajte na umu da svi ti začini preuzmu fini okus šljiva.

Za ovu količinu šljiva i šećera džem treba kuhati otprilike 2,5 sata uz stalno miješanje, pogotovu pred kraj. Dok je još na vatri i ključa džem sipajte u čiste, suhe, mlake tegle, do vrha.

Zatvorite poklopcem i odmah izvrnite tegle naopačke i neka tako odstoje 15 minuta. Nikakva druga sterilizacija ili pasterizacija nije potrebna. Na ovaj način džem će se dugo očuvati, prenose Nezavisne

 

 

Tagovi: šljiva

NEMA KOMENTARA