Tijesto koje uspijeva svaki put, a može vam trajati i do 7 dana: Za kiflice, lepinjice, pogače...
Ako pravite domaće kiflice, pitu, pogaču i slično, najvažnije je da tijesto bude dobro.
Kad je riječ o tzv. ludom tijestu, ono je univerzalno, ispadne dobro svaki put, može da stoji i do 7 dana u frižideru, a koristićete ga za raznorazne recepte.
Sastojci:
- kilogram brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašika soli
- 100 ml ulja
- 400 ml jogurta
- 250 ml mlijeka
- 1 svježa kockica kvasca
- 2 supene kašike šećera
- 2 jaja
Priprema:
U toplo mlijeko ubacite kvasac, šećer i dvije kašike brašna. Miješajte da se fino rastopi. U drugoj činiji miješajte ostale sastojke, a kada kvasac nadođe, sipajte ga u sredinu brašna. Mijesite da bude glatko i, po potrebi, dodajte još brašna (ako je i dalje ljepljivo), piše Glossy.
Lijepe vijesti iz GRAS-a: Tramvaj od Ilidže do Baščaršije ponovo u funkciji
Tijesto stavite u neku kesu koju pripremite, a možete ga malo pobrašniti i pouljiti da se ne zalijepi. Istisnite sav vazduh iz kese i stavite ga u frižider, gdje može stajati i do 7 dana. Prije nego što krenete da mijesite, ostavite ga na toplom mjestu, minimum sat vremena. Možete praviti slatke i slane kiflice, podlogu za picu, lepinje, pogačice...
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.