Tajna savršenog kremastog pire krompira: Poboljšajte okus uz ovaj sastojak
Ništa ne prija bolje u hladnim danima od bogatog, toplog obroka poput gulaša ili pečenja, a nijedno od ovih jela nije potpuno bez porcije pire krompira.
Iako se priprema pire krompira čini jednostavnom, često ispadne bezukusan ako mu nedostaje vlage i masnoće. Kuharica Jeanine Donofrio, osnivačica bloga Love and Lemons, otkrila je trik koji mijenja sve, a ključ savršeno kremastog i ukusnog pirea nije u mlijeku ni maslacu, već u kiselom vrhnju.
"Ne šalim se kada kažem da je ovo najbolji pire koji sam ikada probala. Nevjerovatno je bogat i svilenkast, a kiselo vrhnje mu daje blago kiselkastu, osvježavajuću notu", rekla je Donofrio. Kiselo vrhnje sadrži masnoću i mliječnu kiselinu, koje pojačavaju okus krompira i sprječavaju da bude "bljedunjav", dok istovremeno dodaju vlagu i čine teksturu glatkom i mekanom, ali ne vodenastom.
Dubravko Barbarić za Radiosarajevo.ba: Želja nam je da se vratimo u Skenderiju, ali...
Osim toga, kiselo vrhnje pomaže da se uravnoteži jačina maslaca i mlijeka, pa se dobije savršeno kremasta tekstura bez dodatnog truda. Donofrio preporučuje da se koristi samo mala količina, a dovoljno da se dobije bogat i harmoničan okus.
Za pripremu ovog jela potrebno je oko 1.4 kilograma krompira, 114 grama neslanog maslaca, 240 mililitara punomasnog mlijeka, tri čehna bijelog luka, 120 mililitara kiselog vrhnja, te so, biber i sjeckani vlasac po želji. Najbolje je koristiti koiji se lako raspada pri kuhanju i daje najmekšu strukturu.
Postupak je jednostavan: oguljeni i isječeni krompir i bijeli luk skuhaju se u posoljenoj vodi dok ne omekšaju, zatim se ocijede i izgnječe s maslacem, mlijekom, soli i biberom. Na kraju se dodaje kiselo vrhnje, koje se lagano umiješa špatulom. Po želji se sve pospe vlascem. Rezultat je pire krompir koji je neodoljivo kremast, bogat i pun ukusa, idealan prilog svakom zimskom obroku.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.